Biztonság hete

2023.09.21. 20:17

Több száz óvodás gyűlt össze a békéscsabai rendőrségnél - galériával

Országszerte tart a „Biztonság hete”, ennek apropóján a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányságon is figyelemfelhívó programot tartottak csütörtökön délelőtt.

dr. Nagy Szilvia

Több száz kisgyerek vett részt az akción. Fotó: Bencsik Ádám

Közel 300 óvodás gyermek, közöttük harminckét Zebra Zsaru népesítette be a rendőrség épülete előtti kereszteződést. A csomópontban 10 órától karos forgalomirányítás zajlott, a kisgyermekek a Zebra Zsaruk segítségével keltek át a gyalogos-átkelőhelyeken. Deményné Tűri Zsanett rendőr hadnagy, sajtóreferens elmondta, a Zebra Zsaruk tanévkezdés után egy hónapon át segítik közlekedő társaikat példamutatásukkal és iránymutatásukkal. A csütörtöki akciókor is felhívták a figyelmet a főbb szabályokra.

– Fontos, hogy minél kisebb életkorban megtanulják a gyerekek a biztonságos közlekedés alapjait. Balesetmegelőzés tekintetében nagyon fontos a szülői példamutatás; a reggeli kapkodás elkerülése, az alapos körülnézés úttestre lépés előtt. Fontos, hogy a legkisebbek is tudják, tilos jelzésnél nem szabad átmenni a zebrán, sőt már villogó zöldnél sem. Közlekedési lámpa nélküli zebrán csak akkor indulhatnak át gyalogosan, ha látják, hogy biztonságos távolságból nem jön semmi, vagy megadják nekik az elsőbbséget. Mindig javasoljuk, hogy mielőtt a gyermek egyedül indul útnak, a szülővel járja végig az útvonalát, ismerje meg annak sajátosságait, legyen tisztában a veszélyforrásokkal – részletezte a sajtóreferens. Hozzátette, hazánkban évente mintegy 14-15 ezer személy sérül meg különböző közlekedési balesetekben, közülük 1000-1500 a gyerek. Idén júliusig 243 baleset történt Békés vármegyében; 311-en szenvedtek valamilyen sérülést. A csütörtöki program a Zebra Zsaruk vetélkedőjével folytatódott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában