Emlékeznek

2023.09.13. 07:31

Ezekkel a programokkal várják az érdeklődőket pénteken a 150 éves békéscsabai városházához

Százötven éve, 1873. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit Békéscsabán a városháza. A jeles évfordulóhoz kapcsolódva szervez az önkormányzat programsorozatot – ismertették a polgármesteri hivatalban.

Licska Balázs

Százötven éve, 1873. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit Békéscsabán a városháza.

Fotó: visitbekescsaba.hu

Kiemelték: nem feledkeznek meg a városháza egykori szakembereiről: szeptember 14-én, csütörtökön a nyugdíjas köztisztviselőket, az egykoron több évtizedet is a hivatal falai között dolgozó munkatársakat fogadják a díszteremben.

Az elmúlt évtizedek alatt a békéscsabaiak az ügyeik intézése során sokszor megfordultak az épület falai között, ám azok története, hogy mit rejtenek és miről mesélhetnek, sokak számára ismeretlen.

Azért, hogy ezek az érdekességek szélesebb körhöz is eljuthassanak, pénteken kitárulnak az ajtók. A látogatók a történeti előadásokon túl bepillanthatnak többek között a díszterembe, a polgármester irodájába vagy akár az alagsorban található egykori börtönbe is. Az érdeklődőket Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke, dr. Bacsa Vendel jegyző és Szarvas Péter polgármester vezeti körbe az épületbejárások alkalmával 13.30, 15 és 16 órakor.

Az ünnepi programok a polgármesteri hivatal díszudvarában folytatódnak. 18 órakor a komolyzene iránt érdeklődőkre számítanak: Szarvas Péter polgármester köszöntőjét követően az Alföld Quartet kamarazenei koncertje lesz látható és hallható, amelyen közreműködik Benedekfi Zoltán hegedűművész. Erre a programra – a korlátozott befogadóképesség miatt – ugyancsak szükséges előzetesen regisztrálni.

Ugyanakkor mindenki számára nyilvános mindaz, ami a város főterén, a Szent István téren történik. 19.30 órától a Körös Kvintett muzsikája csalja a városháza elé és szórakoztatja egy zenei összeállítással a békéscsabaiakat.

A 150 éves évforduló a történelem és a zene mellett a sport területén is alkalmat teremt az ünneplésre. A hivatalban számos olyan szakember dolgozik, akik egy-egy fárasztó munkanap után vagy hétvégente kikapcsolódásként a sport valamelyik ágát választják. A futók száma igen magas, így 19-en vállalták, hogy ezen a napon egymást váltva teljesítenek összesen 150 kilométert. Őket fogadja 20 óra előtt dr. Bacsa Vendel jegyző a Szent István téren.

A nap zárása – a Szent István téren – a 20 órakor kezdődő, rendkívül látványosnak ígérkező, Békéscsaba történetét is megjelenítő lézershow.

A városháza átadásának 125. évfordulójára egy emléktábla készült, amely az épület árkádsorán ma is látható. Azért, hogy az utókor a mostani, 150. évfordulóra is emlékezhessen, a szeptember 21-ei városi közgyűlésen egy ünnepi zászlót avatnak fel. Az egyedi, békéscsabai motívumokkal ékesített selyemlobogó a jövőben – a jelenlegi elképzelések szerint – a díszteremben kap majd helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában