Romániai partnerrel

2023.06.02. 14:02

Több százmillió forintot költhetnek a jaminai bányatavak fejlesztésére

Fejlesztenék a jaminai bányatavak környékét, méghozzá egy csaknem összesen 800 millió forintos, magyar-román határon átnyúló projekt keretében, az Arad megyei Gyorok (Ghioroc) településsel együttműködésben

L. B.

Duray Balázs, Opauszki Zoltán, Corneliu Popi-Morodan, Szegedi Balázs és Csicsely Gergő az egyeztetésen. Fotó: Facebook

Forrás: Facebook

A fentiekről Facebook oldalán számolt be Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka. A minap pont ezért járt egy küldöttség az Arad megyei faluban. Szegedi Balázst, a Békés vármegyei közgyűlés alelnökét, Csicsely Gergőt és Duray Balázst, a Kenderföldek Egyesület elnökét és szakmai vezetőjét, valamint Opauszki Zoltán tanácsnokot Gyorok (Ghioroc) polgármestere, Corneliu Popi-Morodan fogadta. A településvezető örömmel vette a békéscsabai megkeresést, határozottan kifejezte együttműködési szándékát, jelezte, hogy szívesen vesz részt a Békéscsaba és Gyorok közös fejlesztéseit elősegítő projekt megvalósításában.

Opauszki Zoltán tanácsnok arról is beszámolt, hogy az ismereteik szerint rövidesen megjelenik a felhívás, amelyre pályázatot adhatnak be, ezért a következő napokban részleteiben egyeztetik és összehangolják fejlesztési elképzeléseiket. A tervek szerint 2 millió euró támogatást nyerhetnek el, a forrást Békéscsaba vezető partnersége mellett használnák fel.

Emlékeztetett: korábban a Kenderföldek Egyesület benyújtott egy projektötlet-javaslatot, amely a Matróz vendégház és környezetének turisztikai fejlesztéséről szól. A városi közgyűlés pedig úgy döntött, hogy ezt meg kell vizsgálnia szakmailag a városfejlesztési nonprofit kft.-nek. A pályázati lehetőségeket most részletesen elemzik az egyesület és a cég szakértői, hogy a pályázat benyújtási szándékáról a grémium lehetőség szerint még júniusban dönthessen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában