Dr. H. Nagy Katalin

2023.06.04. 09:46

Terápiás kutyájával gyógyít az eleki gyermekorvos

Bercivel, terápiás kutyájával fogadott minket eleki rendelőjében a napokban Dr. H. Nagy Katalin, Aranyanyu-díjas gyermekgyógyász, főorvos, pulmunológus és diabetológus szakorvos. Beszélgetésünkkor kiderült, az Év emberének is megválasztott gyermekorvos négylábú kedvence nemrég szerzett személyi segítő kutya igazolványt is, így mostanra a nap 24 óráját együtt tölthetik, a kis páciensek legnagyobb örömére.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Dr. H. Nagy Katalin nem egyedül érkezett az eleki gyermek háziorvosi rendelőbe, hanem terápiás kutyáját, Bercit is magával viszi a rendelésekre

Fotó: Für Henrik

– Április óta gyógyítja az eleki gyermekeket háziorvosként. Hogy érzi magát az új munkakörben?
Mivel ezt megelőzően nem háziorvosként tevékenykedtem, ezért, amikor megkerestek azzal, hogy segítsek az eleki gyermekek ellátásában, illetve gyógyításában, és igent mondtam a felkérésre, még nem tudtam pontosan, mire vállalkozok. Persze van már bőven tapasztalatom a gyermekgyógyászat területén, de mégis egy másabb munkakörbe csöppentem. Az eleki gyermekek és szülők viszont nagyon kedvesen fogadtak, és jó az együttműködés közöttünk. Néhány hónap alatt pedig úgy gondolom, össze is szokunk majd teljesen.

Dr. H. Nagy Katalin 2014-ben kapott Aranyanyu-díjat, ami után a Beol.hu Év embere címét is kiérdemelte az olvasók szavazata alapján. Az előbbi elismerést a gyermekkori diabétesz gondozásának területén való tevékenységéért ítélték neki. Ezen szakterületet, és a másik nagy „szerelmét”, a pulmunológiát pedig az eleki háziorvosi rendelőben is tudja kamatoztatni.

– Kiemelt szakterületei voltak az elmúlt évtizedekben a gyermek diabetológia és pulmunológia. Ezt miként tudja hasznosítani háziorvosként?
– Mivel a gyermek páciensek 85-90 százaléka légúti kórképpel érkezik a háziorvosi rendelőbe, így mindenképp tudom hasznosítani a pulmunológus szaktudásomat. A lényeg viszont számomra a gyógyításon túl, hogy olyan plusz segítséget nyújtsak a szülőknek, amivel például könnyebben tudják otthon mérlegelni az orvoshoz fordulás időszerűségét.

Terápiás kutyáját is magával viszi a rendelésre

Az Aranyanyu-díjas dr. H. Nagy Katalin nem egyedül érkezett az eleki gyermek háziorvosi rendelőbe, terápiás kutyáját, Bercit is magával viszi a rendelésekre. A gyermekorvos napi munkájában nagy segítség a négylábú kedvenc, főleg akkor, amikor előkerül egy injekciós tű, de egy-egy félénkebb pácienst már a küszöbön való átlépésben is bátorít.

– Az eleki gyermekeket terápiás kutyájával, Bercivel fogadja a rendelőjében. Mikor kezdődött a közös munkájuk?
– Rég dédelgetett álom volt már a családban az, hogy legyen egy kutyánk. Azonban mindig nagyon elfoglaltak voltunk, főként addig, amíg a gyerekek is otthon voltak. Egy kutyával viszont a nap 24 órájában törődni kell, amire csak mostanra tudtunk vállalkozni, amikor a gyerekek már kirepültek, ezáltal kevesebb a teendő és a logisztika. 

Időközben a munkám során egyre többször kerültem kapcsolatba olyan alapítványokkal, amelyeknél terápiás kutyát is foglalkoztattak. Látva a tevékenységüket pedig azt tapasztaltam, hogy ezek a négylábúak rendkívül jó hatással vannak a gyerekekre. 

Innen jött a gondolat, hogy ha lesz egy családi kutyánk, akkor tudjon velem dolgozni is. Hamarosan rátaláltunk egy kennelre, ahol Labradoodle kutyákat tenyésztettek, ami a Labrador és az Uszkár keveréke. Mivel mindkét fajtának nagyon jó képességei vannak a terápiás kutya, illetve személyi segítő kutya szerep ellátására, ezért onnan választottuk ki kedvencünket. Ráadásként ebben a kennelben már a megszületés után a meghatározott tematika szerint válogatták a kiskutyákat a különböző funkciók betöltésére, így lett kiválasztva végül Berci is.

Berci

– Terápiás kutya, illetve személyi segítő kutya igazolványt mikor és hogyan kapott Berci?
– Miután minden szükséges oltása megvolt már Bercinek, és úgymond elhagyhattuk a házat, a Dogland Segítőkutya Alapítvány segítségét kértük, ami által négy hónapos korában elindult a szakirányú képzése. Ez egészen kétéves koráig, vagyis tavaly decemberig tartott, amikor letette az első vizsgáját, és terápiás kutya igazolványt szerzett. Itt fontos megjegyezni, hogy nem csupán a kutya, hanem mi párosban vizsgáztuk, amely szituációban Berci gazdája és felvezetője voltam. A vizsga során pedig egy olyan közösségbe kerültünk, ahol pedagógus volt, és foglalkozás segítőként érkeztünk. 

A kutya egy ilyen programon, ahol sérült gyermekek vesznek részt, lényegében maga a terápiás eszköz. Májusban pedig személyi segítő kutya vizsgát is tett Berci, ami már azt jelenti, hogy a társam lett, és a nap 24 órájában együtt lehetünk, bárhová is megyek.

Ebbe a kategóriába tartoznak már például a vakvezető-, vagy a rohamjelző kutyák is.

Berci miatt szívesebben járnak a gyerekek az orvosi rendelőbe

Terápiás-, és segítő kutyaként Berci a nap minden percében az Aranyanyu-díjas dr. H. Nagy Katalin társa lehet. Otthonukban persze a családtagként kap szerepet, a háziorvosi rendelőben pedig a gyermekorvos segítőjeként működik közre. Lelkesíti, bátorítja és jókedvre deríti a kis betegeket. Az eleki pácienseknek tehát a matrica mellé kutyás trükkök is járnak. 

–Miként van segítségére Berci a mindennapi gyermekgyógyászatban?
– Már a jelenléte is nagy segítség, hiszen ha a gyerekek belépnek az ajtón, egyből Bercit keresik, és ha tudatosul bennük a jelenléte, máris minden rendben van. A sikeres vizsgálat után pedig jöhet a kérés, ami lehet akár simogatás, vagy egy-egy trükk bemutatása Berci részéről. Ez utóbbiakból legalább harmincat tud, és sosem felejti el azokat, így van miből válogatni. 

Amikor pedig vérvételre kerül sor, odaül a páciens mellé, és a mintavétel idején végig lehet simogatni. Így könnyen elterelődni a gyermek figyelme arról, hogy épp egy laborvizsgálaton vesz részt.

A nap végére azonban nagyon el tud fáradni, ezért időnként pihenőt tartunk, futunk vagy labdázunk egyet a rendelő udvarán. Illetve akad olyan is, hogy megkérem a pácienst, hogy kivételesen hagyjuk aludni, és elégedjünk meg a jelenlétével. Ha pedig nem a kifáradásról van szó, csak épp nincs kedve egy-egy trükkhöz, vagy a segítéshez, akkor előkerül a jutalomfalat, amivel mindenre rá lehet bírni.

Egy terápiás kutya így tud segíteni a gyermekgyógyászatban

Mint beszélgetésünk során kiderült, könnyebbé válhat a gyermekek vizsgálata terápiás kutyával.

– Mi volt az eddigi legemlékezetesebb a közös munkájukban?
– A gyerekek számára az egyik legrettegettebb dolog a vérvétel. Vannak azonban olyan kis páciensek, akiknek rendszeresen szükségük van a laborvizsgálatra a betegségük mellett. Közülük pedig van egy olyan gyerkőc, akinél minden próbálkozás ellenére sokemberes volt egy-egy vérvétel, hiszen már az ajtón sem lehetett becsalogatni. Neki már akkor segített Berci, amikor még nem járt velem dolgozni. 

Kezdetben ugyanis beszélgettünk róla, majd videókat mutattam neki a kutyáról. Ezzel máris könyebb volt a vizsgálat, persze még sírás kísérte. 

Amióta pedig személyesen is jelen van Berci, már magától beül a korábban rettegő gyermek a székbe, és a kutya mellett ülve mindenféle tiltakozás és sírás nélkül csinálja végig a vérvételt.

Aranyanyu-díjas és Év embere Békésben

Dr. H. Nagy Katalin 2014-ben kiérdemelte a nők és az ő munkájuk elismerésére létrehozott Aranyanyu-díj közönségdíját. Olvasóink 2015-ben az Év emberének választották Békés megyében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában