Békés Megyei Népművészeti Egyesület

2023.06.07. 16:01

Szakmai tanulmányúton jártak a csabai „divatosok”

„Népi kultúrával a fiatal tehetségekért, fiatal tehetségekkel a népi kultúráért!” címmel indította el még tavaly ősszel a Békés Megyei Népművészeti Egyesület azt a programját, melyet a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiummal partnerségben valósított meg a Nemzeti Tehetség Program keretében.

N. Sz.

Budapesti tanulmányútra is eljutottak a „divatosok”

Fotó: Érsek Éva

Pál Miklósné elnök elmondta, célul tűzték ki, hogy a kreatív területen tanuló tehetséges fiatalok megismerkedjenek a népi kézműves viselettel és viseletkiegészítő hagyományokkal, alkotásaikban megjelenítsék azokat. Az érintettek nemrég szakmai tanulmányúton is jártak.

– Létrejött a divat-, jelmez- és díszlettervező szakon tanuló diákokból egy kisközösség, amely a népi kézművesség formakincsét, motívumvilágát alkalmazta az iparművészeti alkotásain, ezzel is segítve megőrzését. Egyedi, innovatív, ám mégis hagyományos alkotások születhettek. A programban a viseletvarrás, hímzés, nemezelés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés és bőrműves technikákkal ismerkedtek meg a résztvevők – sorolta az elnök, hozzátéve, a foglalkozásokat a SZEGYA tanműhelyében tartották. Pál Miklósné kiemelte, a program kiegészítéseként a „divatosok” szakmai tanulmányúton jártak Budapesten, ahol a Néprajzi Múzeumban egy kreatív feladatokkal teli múzeumi foglalkozáson vettek részt, majd kívülről-belülről megismerhették az épületet. A nap tetőpontját Stumpf Imre neves női szabómester műhelyének, gondolatainak a megismerése jelentette.

– Délutánra már mindenki hallucinált; érdekesebbnél érdekesebb megtévesztő helyzeteken keresztül lehetett túljutni az Illúziók Múzeumának a valóság érzékelését befolyásoló termein és feladatain. A projekt zárásaként kéthetes kiállítás keretében „mutatkoznak be” a foglalkozásokon, illetve az egyéni, mentorált alkotói időszakban elkészült tárgyak, főként a viseletek és viseletkiegészítők. A tárlatnak a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér ad otthont – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában