Erkel Diákünnepek

2023.06.02. 15:28

Sok száz tehetség lép színpadra az EDÜ-n Gyulán

Mintegy ezer érdeklődő részvételével megkezdődtek az Erkel Diákünnepek csütörtökön Gyulán. Pénteken a könnyűzenei versenyekbe tekintettünk be, amelynek a Béke sugárúton található Zeneműhely adott otthont.

P. G.

A versenynek a ZeneMűhely adott otthont.

Fotó: Bencsik Ádám

Hazánk egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező tehetségkutató fesztiválját hatvan évvel ezelőtt rendezték meg először, míg az idei EDÜ-re az ország számos tájáról sok száz fiatal érkezett a fürdővárosba, hogy a neves, országosan is elismert személyiségből álló zsűri előtt számot adjon tudásáról. A szervezők négy fő kategóriát és tizenöt alkategóriát hívtak életre.

A zsűrit két neves zenész alkotta. Szabó Tibor, a Magna Cum Laude frontembere lapunknak elmondta, nagy fontos alapot képeznek az olyan rendezvények, mint az EDÜ.

– A gyerekekben is benne kell lenni a késztetésnek, hogy megméressék magukat – fogalmazott. A produkciókkal kapcsolatban kifejtette, az elmúlt időszakban megváltozott a világ, zsűriként egy kicsit meglepődtek azon, hogy szinte mindenki feldolgozással érkezett, és az indulók egyelőre nem mutatták meg szerzői kvalitásaikat.

– Így elsősorban a hangszeres tudást és az előadásmódot figyeljük – tette hozzá. Szabó Tibor elmondta, nagyon fontos, hogy milyen nyomot hagyunk magunk után.

– Ha a fiataloknak szimpatikus, hogy ilyen a zsűri, és ha elfogadják a tanácsainkat, az észrevételeinket, akkor már megérte – fogalmazott. – Emlékszem, ha annak idején valamit a zsűri szóvá tett, akkor azért is igyekeztünk megcsinálni jól, de azért nem elsősorban a kritikára helyezzük a hangsúlyt, mi leszünk a „jó zsaruk”.

Heincz Gábor „BIGA” Budapestről érkezett az Erkel Diákünnepekre, és mint fogalmazott, nagyon megérte a viszonylag hosszú út.

– Zeneileg, habitus és személyiség szempontjából egyaránt nagyon különböző produkciókat hallhattunk – számolt be tapasztalatairól az énekes. – Jófejek a srácok, ügyesen zenélnek. Szabó Tibihez hasonlóan bennem is van egy kis hiányérzet, én is több saját alkotást, saját dalt, saját szöveget vártam. Bízom benne, hogy jövőre másként lesz.

Heincz Gábor „BIGA” elmondta, a tehetséggondozást az egyik legfontosabb dolognak tartja, ezért is jött el már másodjára a gyulai diákünnepekre.

– Annak idején nagyon egyedül kezdtem zeneiskola nélkül, néha pedig talán jól jött volna egy kis szakmai tanács olyan emberektől, akik jó irányba tereltek volna. Mi kijártuk a magunk útját, kicsit „szólóban” toltuk, ami persze nem biztos, hogy baj. Viszont remélem, hogy az EDÜ-n tudok, tudtam a fiataloknak segíteni azzal a tapasztalattal, azzal a zeneiséggel, amit a hátamra vettem. Ha csak néhány mondattal is, akkor nekem már megérte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában