Látványos felvonulás

2023.06.03. 13:55

Roncsból és még füstszobából is mentettek a vármegyei tűzoltó napon Békésen - galériával

Látványos felvonulás, roncsból mentési gyakorlat, porrobbanás szimulálása, füstszoba egyaránt színesítette a II. Vármegyei Tűzoltó Szakmai Napot. A rengeteg érdekességet tartogató szombati eseménysorozatnak ezúttal is Békés-Dánfok adott otthont.

Papp Gábor, [email protected]

Fotó: Bencsik Ádám

A nap látványos tűzoltóautó-felvonulással kezdődött szombaton reggel, amely az egyik helyi benzinkúttól indult, és érintette a város több pontját is, majd a rendezvénynek helyet adó Békés-Dánfoki Üdülőközpontban ért célba. A menethez a városban kapcsolódott a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar és a Grácia Mazsorettcsoport. 

Dánfokon Kiss András dandártábornok, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint kiemelte, a szervezők második alkalommal hívták életre a szakmai napot.

– A programon a szakmai tudás átadása mellett lehetőség nyílt a közösségépítésére, arra, hogy a megye különböző részeiről és a határon túlról érkezők erősítsék szakmai és baráti kapcsolataikat – fogalmazott.

Araczki Zsolt, a Békési Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka hírportálunk kérdésére elmondta, a szakmai napot több cél mentén hívták életre a Békés Megyei Tűzoltó Szövetséggel közösen.

– A program részeként egyrészt szakmai képzéseket, oktatást, illetve gyakorlatot tartottunk. Fontos elképzelésként fogalmaztuk meg, hogy valamennyi résztvevő egyesület plusztudást szerezzen – tette hozzá. – A második célunk az volt, hogy a vármegyei tagszervezetek számára egy olyan rendezvényt valósítsunk meg, amely erősíti a kommunikációjukat, összetartozásukat, csapaterejüket. Természetesen arra is figyeltünk, hogy a tűzoltó hivatást az érdeklődőknek bemutassuk.

A Békési Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka kifejtette, a tantermi foglalkozás részeként egészségügyi felkészítést tartottak, az egészségügyi felszerelések alkalmazását gyakorolták a tűzoltók, szó volt egyebek mellett a nyakrögzítő gallér használatáról vagy a sérültek megfelelő mozgatásáról és pozicionálásáról. Araczki Zsolt ennek kapcsán elmondta, a tűzoltóknak ezzel a tudással is rendelkezniük kell, hiszen a mentőszolgálattal együttműködve emelik ki egy-egy balesetnél a roncsból a sérülteket. Gyakorlati foglalkozást is tartottak, amelynek részeként a roncsvágás és a roncsból mentés teljes palettáját tekintették át. A gázpalackok tüzeinek oltása és a porrobbanás szimulálása egyaránt a képzéshez tartozott, amit külsősök is megnézhettek. Kifejezetten a civilek, illetve a gyerekek részére is szerveztek programokat, ilyen volt a rekeszmászás, a célba locsolás. Ahogy tavaly, úgy idén is nagy sikere volt a füstszobának, aminek részeként a gyerekeknek légzőkészülékben különböző plüssállatokat kellett megtalálniuk és megmenteniük a füstben. 

Sokan voltak kíváncsiak a programokra

Tálcatűzoltás, ugrálóvár, arcfestés egyaránt színesítette az eseményt, a honvédség, a katasztrófavédelem és a tűzmegelőzési bizottság is egyaránt standdal volt jelen a napon, és kisebb ajándéktárgyakkal is készült.

A programon tizenkét vármegyei tagszervezet, főként önkéntes tűzoltó egyesületek, illetve két önkormányzati tűzoltóság mintegy nyolcvan tagja és jelentős számú érdeklődő vett részt. A határon túli Nyárádszeredáról, Szovátáról és Székelykeresztúrral ugyancsak érkezett egy-egy delegáció, amelynek tagjai az egész hétvégét itt töltötték. Korábban náluk zajlottak különböző képzések, most pedig őket látták vendégül egy hasonló eseményen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában