Visszatérők

2023.06.05. 06:30

Repcsi és Hópihe fiókái már leskelődnek a kunágotai fészekben

Híresek a kunágotaiak arról, mennyire szívükön viselik a faluban, a magasban fészkelő gólyáikat. Visszatérő fészeklakóiknak már évekkel ezelőtt nevet is adtak a gyerekek, kitáblázták a látványosságot. Páli Józsefné megleste szombaton: az egyik fészekben már hangoskodik négy éhes fióka.

Cs. I.

A fiókák szépen cseperednek

Fotó: Páli Józsefné

Színes tábla is hirdeti, hogy Kunágotán, a Bocskai és a Rákóczi utcák sarkán Repcsi és Hópihe gólyapár a település köztiszteletnek örvendő vándormadara. Figyelnek rájuk a helyiek. Ők pedig meghálálják a törődést, sok éve visszatérnek, költenek. Idén is négy éhes száj már követeli magának a táplálékot. 

Páli Józsefné ennél a fészeknél fotózott. Edit is azok közé tartozik, akik elkötelezett természetbarátok. Egy jó pillanatban megörökítette a négy fiókát.

A közösségi oldalán tette közzé a fotót, valaki a hozzászólásában azt fogalmazta meg, milyen jó volna, ha ezek a fiókák később ide, a faluba visszatérnének és fészket építenének maguknak.

Íme a színes tábla a kunágotai fészek alatt

Íme, ez a frappáns válasz érkezett a hozzászóláshoz:

„Jövőre még nem jönnek, csak kb. 2-3 év múlva, amikor ivarérettek. Akkor is a szülőhelytől távolabb választanak költőhelyet, így elkerülve a beltenyészetet. A fészek elhagyása után a szülő nem ismeri meg, rivális ellenségként kezeli, amennyiben a sors összehozná őket. Azért nőjenek fel biztonságban és lágy szellőt, kék eget kívánok nekik a biztonságos vonuláshoz.”

Megkérdeztük a nemzeti park egyik munkatársát, aki elmondta, a fiatal, nem ivarérett madarak egy része visszatér, egy része pedig valóban Afrikában marad, amíg el nem éri a kort a párválasztáshoz, a fészekrakáshoz. 

A költőpárok évekig együtt maradhatnak, ugyanazt a fészket használva, amit minden évben tataroznak, bővítenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában