Találkozó

2023.06.10. 13:42

Összejöttek a hobbielektronika szerelmesei Békéscsabán - galériával, videóval

MiG-21 vadászrepülőgép feketedoboza, rádiója és annak kezelőpanele is szerepelt a hobbielektronika-találkozón, amelyet szombaton rendeztek a vasutas művelődési házban.

Licska Balázs

Régi rádiók is helyet kaptak a hobbielektronika-találkozón.

Fotó: Bencsik Ádám

A rendezvényre érkeztek az ország minden részéből, Békéscsaba és térsége mellett a fővárosból, Debrecenből, Székesfehérvárról és azok környékéről. Igen széles volt a kínálat: a nagyteremben többek között nosztalgia rádiók, rádióamatőr eszközök, retró számítógépek, modern kori robotok kaptak helyet, míg a klubteremben saját építésű erősítőket és hangfalakat mutattak be.

A főszervező, Mohácsi Tamás elmondta, hogy a találkozón minden megjelent, ami elektronikával kapcsolatos, és szerinte nincs még egy olyan kiállítás az országban, ahol ennyiféle hobbi egy napon mutatkozik be. Őt gyermekként fogta meg ez a világ: amikor nagymamájánál elromlott a tévé, és a szerelő levette a készülék hátulját, és ő meglátta benne a parázsló elektroncsöveket. Elektroműszerészként végzett, de ma már csak hobbi számára mindez, informatikával foglalkozik. Az elektronikán belül a hangtechnika a szíve csücske, a bemutatóra egy erősítővel érkezett.

Ugyancsak egy saját építésű elektroncsöves erősítőt hozott a rendezvényre a békéscsabai Nemes László, aki gyerekkora óta épít ilyen berendezéseket. Szerinte ezeket érdemes úgy megalkotni, mintha az 50-es években készültek volna, azaz például a kereteket fából elkészíttetni. A nyomtatott áramköröket a tervek alapján Kínában, gyárban készíttetik el, és az eszközökhöz az elektroncsövek mellett szükség van speciális kimenő trafóra. Ő egyébként főleg hangfalak tervezésével és építésével foglalkozik, kimondottan nagy teljesítményű berendezései is vannak.

– Ez egy rádióirány-mérővevő készülék, 1966-ban gyártották Japánban – mutatta Veress Gyula, aki a Székesfehérvár környéki Moháról érkezett. A berendezés modern változatai repülőkön, hajókon szolgálnak: össze vannak kötve az antennarendszerrel, és beállnak automatikusan a jel erősségének irányába. De hozott a Rambo-sorozatból ismerős, a gyűjtők körében csak banánrádiónak csúfolt hatcsatornás rádió-adóvevő készüléket; egy francia televízióból üregrezonátoros végerőfokozatot, antennák illesztéséhez használt vákuum forgókondenzátort is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában