Szemle

2023.06.05. 14:20

Olvassa el, mi minden történt Békéscsabán!

Egy csokorba válogattuk a legfrissebb híreket Békéscsabáról.

Nagy Szilvia; [email protected]

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

A trianoni békediktátumra emlékeztek 

Több százan emlékeztek vasárnap Békéscsabán, a Trianon téri emlékműnél a nemzeti összetartozás napjára, arra, hogy 103 éve írták alá a trianoni békediktátumot. A rendezvényen közreműködött a Hetvenszer Hétszer Bocsánat zenekar, műsort adtak a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium tanulói. Beszédében Kovács József, a középiskola történelemtanára úgy fogalmazott, ha biztos jövőt akarunk építeni, nem szabad feledni a történelmi sérelmeket. Ám ne a bosszúállás, a revans, a gyűlölet szításának szándékával éljünk, legyünk büszkék magyarságunkra, őrizzük hagyományainkat és anyanyelvünket. Mert a határok átszabhatók, de a nemzet összetartozik.

Megtartották Békéscsabán a Szentháromság ünnepét

A Szentháromság ünnepe a történelmi nyugati keresztény egyházakban elterjedt háromszemélyű egy Isten ünnepe, melyet a pünkösd utáni vasárnapon tartanak meg – mondta el Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Vasárnap a Békéscsabán megtartott Szentháromság ünnepe a Damjanich – Wesselényi utcák Y alakú összefutásánál lévő tér átadója is volt egyben. A Szentháromság-szobor környezete Magyarország valamennyi vármegyéjét (és Fiumét) megjelenítő installációval gazdagodott, az összegyűltek ökumenikus áhítat keretében emlékezetek meg a Szentháromság vasárnapról és a nemzet gyásznapjáról.

Német gólyalábasok érkeztek Békéscsabára

Hatalmas óriási virágokban és pillangókban gyönyörködhetett az, aki szombaton Békéscsaba főtéren járt. A német gólyalábasok a belvárosi felvonulást követően a Napsugár Bábszínház nemrégiben megnyílt új épületében mutatták be produkciójukat. A látványos program a Bábművészeti Világtalálkozó része volt.

Bakelitbörzét szerveztek 

Ismét bakelitbörzét szerveztek szombaton a Lencsési Közösségi Házban. Nagy Sándor, az esemény ötletgazdája és szervezője elmondta, immár tizenkettedik alkalommal szervezték meg az eseményt, visszahozva ezzel a régi vinyl korszakot néhány óra erejéig. Hozzátette, számos eladó járja folyamatosan az országot, mivel a boltokban már alig kapható bakelit lemez, azokat vagy a mostanihoz hasonló börzéken szerzik be a gyűjtők, vagy interneten kutatnak utánuk. Nagy Sándortól megtudtuk, mintegy 12-13 eladójuk van, akik folyamatosan visszajárnak a Lencsési lakótelepi börzére, de akadnak időnként újak is, ráadásul fiatalabbak. Az utóbbi évek tapasztalata, hogy az ifjú korosztály egyre inkább érdeklődik a bakelitlemezek iránt, különösen a rock, a hardrock és heavy metal műfajokban.

Bővítik a repülőteret

Forrást különített el a kormány a békéscsabai repülőtér bővítésének megvalósíthatósági tervére. A kormányhatározat szerint a békéscsabaival együtt öt reptér bővítésének megvalósíthatósági tervére 92 millió forintot különít el a kormány – mondta el Herczeg Tamás. Mint Békéscsaba országgyűlési képviselője fogalmazott, napirenden van a modernizálás, amivel nemcsak Békéscsaba, hanem az egész vármegye vonzóbbá válhat a befektetők számára. A békéscsabai repülőtér fejlesztése ezen túl nemzetstratégiai cél.

Újabb mentálisan sérült fiataloknak ad lehetőséget az alapítvány

Még az idén magasabb szinte lép az Új Jövő Alapítvány Békéscsabán. A mentálisan sérült fiatalok számára támogatott lakhatást nyújtó szervezet európai uniós forrásból közel egymilliárd forinthoz jutott, melyből az eddigi 18 fős támogatási lakhatást 42 főre bővítik. Opauszki Róbert és Tira Rozália elmondta, hogy a fiatalok saját szobában vagy lakrészben élhetnek segítő szakember felügyelete alatt, ugyanakkor nagy szabadságban és a közösségi együttlétek összetartozásának élményét is megélve.

Tűz volt a harmadikon

Tűz volt egy négyemeletes békéscsabai társasház harmadik emeleti lakásában, a Szigligeti utcában szombat délután. A város hivatásos tűzoltói vízsugárral oltották el a lángokat, az utómunkálatok közben átszellőztették az épületet. A beavatkozás idejére a két felső szint lakói elhagyták a házat.

Lesz idén is napközis tábor

Ezen a nyáron is szervez napközis tábort az önkormányzat, július 3. és augusztus 4. között, biztosítva a gyermekek felügyeletét, illetve számukra többféle programot: kézműveskedést, vetélkedőket és versenyeket, sportolást, gyalogos és kerékpáros túrákat. Az öt hét során minden hétköznap két helyszínen számítanak a 6 és 12 év közötti fiatalokra, a Lencsési és az Erzsébethelyi Általános Iskolában. A jelentkezési lapot június 12-ig abban az általános iskolában kell leadni a menzai ügyintézőnek, ahova a gyermek jár. Térítési díjként az étkezésért kell fizetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában