Agrárium

2023.06.08. 06:30

Nimbával kezdték az idei cseresznyeszüretet Gerendáson

Pusztai József cseresznyetermelőt kerestük fel ültetvényén, mely egyedülálló abban is, hogy Csorvásról átnyúlik a szomszédos Gerendásra, ahol a gazda él. Nemesnyik Istvánnal együtt a cseresznye az egyik meghatározó gyümölcsük, a náluk legkorábbi fajtánál, a Nimbánál a hét eleje óta zajlik a szedés.

Nyemcsok László, [email protected]

Glózik József mutatja az idei termést.

Fotó: Für Henrik

– A cseresznyét kézzel szedjük, a meggyet szüreteljük majd rázógéppel – ecsetelte Pusztai József. – Az eső sem igazán gátolja a betakarítást, mert fólia takarja felülről a fákat. Erre éppen azért van szükség, hogy ne repedjen szét a gyümölcs a hirtelen esőzések után. A gerendási székhelyű Medifruct Kft.-n keresztül értékesítjük a termést, a Nimbát elsősorban Lengyelországban, de belföldön is élénk a kereslet. A tavaszi hideg idő ugyanis Görögországban és Olaszországban is kihatott a termés mennyiségére. A Nimbához a termesztett kisebb mennyiség miatt igazából csak régi partnereink jutnak hozzá.

Munkában Perecz Józsefné és Gyöngyösi Imréné Fotó: Für Henrik

Pusztai József kiemelte, zöldbimbós állapotában érte a mínusz négy–öt fok a cseresznyéskertjüket, és emiatt a tavalyi termésnek a kétharmadára számítanak ebben az évben. 

– Törökországból Békésbe is érkezik cseresznye, ugyanakkor ennek darabjai jellemzően 26 milliméter átmérőjűek, a Nimbáé viszont már például 28 milliméter. Ez egy nagy szemű, keményebb húsú, ropogós, édes, ízletes fajta – emelte ki a termelő. – Ezt követi a Sweet Aryna szüretelése, ez már nagyobb tétel lesz, és a többi fajtához, többek között a magyar Carmenhez hasonlóan kapható lesz Békésben is. A Carmen már 30 pluszos átmérőjű cseresznye. Szóval, szép sorban érnek be a gyümölcseink, és az idényben a folyamatos szedéssel sokaknak biztosítunk munkalehetőséget. Június 20-a körül tervezzük a meggybetakarítás kezdését.

A cseresznyéhez visszatérve, ezt nemcsak az egyik legegészségesebb, hanem a legromantikusabb gyümölcsnek is tartják. Bizonyítja, hogy illusztrációként rendszeresen látható ilyen fotót üdvözlőkártyákon, illetve szerepel versekben és szerelmi történetekben egyaránt. A cseresznyevirágzás ünneplése hagyomány sok országban, hiszen az újjászületést jelképezi.

Pusztai József a cseresznye és a meggy mellett szilvát, sőt, újdonságként áfonyát is termeszt. Az elmúlt évben már szedtek a tövekről két–három szemet, de idén nyáron már bőségesebb lesz a hozam. Nagy előnye az áfonyának, hogy lényegében nem kell neki növényvédelem, így biztosak lehetnek a vásárlók abban, hogy természetes gyümölcsöt fogyasztanak.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei elnöke kiemelte, az Európai Friss Kalandok program, amely a NAK és az Unió együttműködésében valósul meg, szeretne változtatni azon, hogy cseresznyefogyasztásban elmaradunk az európai átlagtól. Ennek érdekében Békésben is megismertették a gyermekeket, a fiatalokat ennek a gyümölcsnek a „szuper erejével”, jótékony hatásaival. A szülőknek pedig konkrét tippekkel, gyakorlati tanácsokkal és izgalmas receptekkel segítettek.

Lucullus még a csatába is vitt belőle

Az istenek eledele – így hívták a cseresznyét az ókorban. A legenda szerint a gazdag lakomáiról híres Lucullus hadvezér annyira megszerette a lédús, ropogós gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata során még a csatákba is vitt belőle, majd Rómába visszatérve is hozott magával a termesztéshez. Napjainkra már közel ezer fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel. Ami azonban mindegyik fajtájú gyümölcsre igaz: érdemes belőle minél többet enni, főként mostanában és a következő hetekben, amikor szezonja van. A cseresznye 78-82 százaléka víz, ezért az egyik legjobb szomjoltó a nyári hőségben. Ebben a gyümölcsben az A-, a B1-, a B2-, a B6- és a C-vitaminból jelentős mennyiség található, ezáltal erősíti az immunrendszert, ellenállóbbá teszi a szervezetet, és gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatással is bír.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában