A nemzeti összetartozás napja

2023.06.02. 13:03

Nem tudták eltörölni a föld színéről a magyarokat: a trianoni döntésre emlékeztek Kondoroson

Ha a nemzet erős hittel és akarattal rendelkezik, képes újra talpra és emelkedő pályára állni – hangsúlyozta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke pénteken Kondoroson, a Trianon emlékműnél tartott városi rendezvényen mondott beszédet, emlékezve a nemzeti összetartozás napjára és arra, hogy 103 éve írták alá a trianoni békediktátumot.

L. B.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke mondott beszédet Kondoroson.

Fotó: Licska Balázs

Az országgyűlési képviselő elmondta: az idegen hatalmak által hozott békediktátummal szétszakították a magyar nemzetet, el akarták törölni a föld színéről. El akarták, de nem tudták. Az első világháborúban győztes nagyhatalmak nem a békére, hanem egy újabb világégésre szerződtek. Hiába kérte a magyar delegációt vezető gróf Apponyi Albert, hogy az elcsatolásra ítélt területeken élők népszavazással dönthessenek arról, mely államhoz kívánnak tartozni, ezt megtagadták a győztes hatalmak. Az önrendelkezés jogához minden népnek joga volt, csak a magyaroknak nem.

Hozzátette: a szétszakított nemzet nem kovácsolódhatott egybe sem a két világégés, sem a kommunizmus időszaka alatt. Pedig a barbár döntésre az egyetlen jó válasz az egységes, erős nemzet megteremtése. Immár látszanak az alapok, az eredmények. A tragédiák és veszteségek ellenére Magyarország ma erősebb, mint az elmúlt száz évben bármikor. Kiemelte: felelősek vagyunk egymásért, kötelességünk a határon túli magyarok támogatása.

A határon túli magyarok nem váltottak hazát, meg szeretnék tartani magyarságukat, hagyományaikat – ecsetelte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Az elmúlt években újjáépítették a magyar-magyar kapcsolatokat, és ezeket tartalommal töltik meg. Így az elveszített 20. század után a magyarok sikeréről szólhat a 21. század. Ehhez összefogás szükséges; és, mint fogalmazott, helye van a gyásznak, de abból nem lehet jövőt építeni.

Sorolta, hogy a nemzeti, keresztény kormánytól a határon túli magyarok visszakapták szavazati jogukat, érezhetik, hogy részei a nemzetnek. Szólt a hit fontosságáról, hogy erre a szilárd alapra kell újjáépíteni a nemzet egységét. A kormány segíti a határon túli magyar közösségeket, az oktatást, a kultúrát, a sportot, a civil mozgalmakat, a vállalkozásokat. Kiáll az őshonos kisebbségek, így a székelyek és csángók mellett, akkor is, ha Brüsszelben ellenállásba ütközik.

A rendezvényen Arany Álmos szavalt, Kozák Éva és Szpisjak Domán hegedült, Palyusik Panna, Urbancsok Lara és Benczúr Réka énekelt. A megemlékezés keretében meg is koszorúzták a Trianon emlékművet, többek között Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, az önkormányzat képviseletében pedig Ribárszki Péter polgármester és dr. Szebegyinszki Attila jegyző.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában