Megemlékezés

2023.06.02. 13:55

Leleplezték a csabai szlovákság kiemelkedő alakjának emléktábláját a jaminai Madáchnál

Születésének 90. évfordulója alkalmából felavatták pénteken délelőtt Ancsin Pálné emléktábláját Békéscsabán, az Erzsébethelyi Általános Iskola Madách utcai épületének bejárata mellett. Ancsin Pálné – vagy ahogyan a legtöbben ismerték és tisztelték, Erzsike néni – 1980 és 1990 között volt az intézmény igazgatója. Pályafutását Petri Hajnalka igazgató méltatta, majd Szarvas Péterrel, Békéscsaba polgármesterével közösen leleplezték le az emléktáblát.

Nyemcsok László, [email protected]

Sokan jöttek el az ünnepségre tanítványai, kollégái, tisztelői, a szlovákság képviselői közül is.

Az ünnepségen részt vett dr. Csicsely Ilona és Ádám Pál önkormányzati képviselő, Kiszely András, a Békéscsabai Szlovák Önkormányzat elnöke és Krajcsovics Hajnalka, a Csabai Szlovákok Szervezetének ügyvezetője is.

A Čabianska Ružička (Csabai Rózsák) szlovák nyelvű dalokat adott elő, nem véletlenül. Ancsin Pálné ugyanis a csabai szlovákság kiemelkedő alakjának számított. Alapítja volt a Csabai Szlovákok Szervezetének, elnöke a Békéscsaba Szlovák Kultúrájáért Alapítványnak. Fáradhatatlanul gondozta és ápolta a külföldi, anyaországbeli kapcsolatokat. Munkájával hozzájárult a Szlovák Kultúra Házának létrejöttéhez, számos szlovák közösséget szervezett meg a Boleráz Citerazenekartól a szlovák pávakörig, a szlovák háziasszonyok köréig.

Petri Hajnalka és Szarvas Péter leplezte le, Ancsin Pálné emléktábláját.

Petri Hajnalka, az Erzsébethelyi Általános iskola igazgatója kiemelte, Ancsin Pálné 1960-ban kezdett az akkori 6-os számú általános iskolában dolgozni, A szülők segítségével kialakított tantermekben 45–50 gyermeket is oktatott. Az 5-ös és 6-os összevonása után igazgatóhelyettesként folytatta munkáját. 1980-tól lett igazgató. Nevéhez fűződik a labdarúgó-osztályok létrehozása az intézményben, ahol intenzív szlováknyelvoktatás is zajlott a vezetésével. Megszervezte a szülők parlamentjét, ahol fontos pedagógiai kérdéseket vitattak meg.

– Tantestületünk úgy gondolta, hogy munkásságát példaként kell állítani a ma élők elé. A tábla őrizze meg az utódoknak az emlékét – hangsúlyozta Petri Hajnalka.

Gellén Katalin, az iskola egykori igazgatója tanítványa volt Erzsike néninek, dolgozott vele a tantestületben, tanította egyik gyermekét is: – Erzsike néni szerette a pedagógiában az új és korszerű dolgokat, és ezeket tűzön-vízen át is vitte – ecsetelte. – Nagyfokú szervezőkészség jellemezte, olyan feladatokat, ismereteket adott a gyermekeknek a tanórákon kívül is, melyeknek később hasznát vették.

Ancsin Pálné (1933–2016) emléktábláján egy Einstein-idézet is olvasható: Csak azt az életet érdemes végigélni, amelyet másokért élünk.” Erzsike nénire ez teljesen igaz volt.

Erzsike néni családja meghatódott az emléktábla avatásánál.

Otthon is őrizte a szlovák hagyományokat

Békéscsaba önkormányzatának nevében az emléktáblánál Szarvas Péter és Ádám Pál koszorúzott, az iskola nevében Petri Hajnalka, valamint Ancsin Pálné családja is. Ancsin László, Erzsike néni fia elmondta, megható volt számukra az emléktábla elhelyezésének gondolata és megvalósítása. Erzsike néni egyik fia, Pál elhunyt, ugyanakkor öt unoka és nyolc dédunoka is gondol rá családjában.

– Édesanyámnak otthon is a szlovák hagyományok őrzése volt a mindene – emelte ki fia. – Keveset tartózkodott a házban, mindig ment, de ha nem, akkor is körülvette valaki. Az ünnepek, ünnepkörök szentnek számítottak nála, és ma is ugyanúgy ünnepeljük például a húsvétot, a karácsonyt, ahogy vele együtt tettük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában