Körös-Maros Nemzeti Park

2023.06.10. 14:20

Ki látott már kacagócséreket? A Fehértó környékén szerencsénk lehet

Ahogy szinte minden esztendőben, úgy idén májusban is megfigyelték a kacagócséreket a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén.

Cs. I.

A kacagócsérek tengerparton költő madarak, de előfordul, hogy szikes tavak környékén fészkelnek.

Fotó: Ezer Ádám

A két madár május 22-én, az alkonyati órákban érkezett a tóhoz. Nem voltak egyedül: mintegy 50 dankasirály és legalább 20 sztyeppi sirály társaságában szálltak be a vízre éjszakázni. A tavaszi esőzéseknek köszönhetően ekkor még a tómeder 85 százalékát víz borította. 

A kacagócsérek tengerparton költő madarak, de előfordul, hogy szikes tavak környékén fészkelnek. Az Antarktisz kivételével mindenütt előfordulnak, számos alfajuk van. Európában elsősorban a Földközi- és a Fekete-tenger mentén költenek, de egy kisebb populáció Dániában és Németország északi részein is fészkel. Az utóbbi években az európai állomány növekedést mutat.

A kontinens belsejébe csak ritkán jönnek be, de Magyarországon idén tavasszal a szokásosnál több példányt figyeltek meg a szakemberek. Általában csak egy-két madár érkezett egyszerre, de a Hortobágyon nemrég egy 6 példányos csapat is felbukkant.

Hazánkban a XIX-XX. században még költöttek kisebb számban kacagócsérek. Az utolsó, bizonyított költést 1955-ben regisztrálták a Balatonnál, Fonyódon.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában