Madársisak

2023.06.08. 20:57

Június elejéig virágzott a különleges orchidea a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A madársisakok nem tartoznak a ritka orchideák közé, de védett növényekről lévén szó, előfordulásukat rendszeresen figyelemmel kísérik a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

Gyemendi Réka

Kardos madársisak

Forrás: KMNP

Fotó: Fotó: Biró István

Mint írják, különböző erdőtársulásokban vannak jelen ezek a növények, a keményfás ligeterdők mellett gyakran telepített nemes nyarasokban is előfordulnak. Május elejétől június elejéig tart a virágzásuk. A fő időszak május 5-20. közé esik idén a kardos madársisak esetében, míg a fehér fajta május 15-30. között virágzik. A Kis-Sárréten különösen a kardos madársisaknak van jelentős állománya, a fehér madársisak –  országosan is –  jóval ritkább.

Mindkét fajnak fehéres, vajszínű a virága, ennek ellenére nehéz őket megtalálni az árnyas erdőben. Az orchideák megjelenése és előfordulása kiszámíthatatlan, ezért az idei felmérések kevésbé irányulnak az egyedszám meghatározására, annál inkább a faj jelenlétének megállapítására. 

„Megfigyeléseink általánosításokra ugyan nem alkalmasak, de az szembetűnő volt, hogy a fehér madársisak legalább 8-10 nappal később virágzik. Másik megállapításunk, hogy míg a kardos madársisak főleg a tölgyesekben fordul elő, addig a fehér madársisakot szinte kizárólag őshonos fajokból álló puhafás ligeterdőben (szürke nyár, fehér nyár) találtuk” – írták, hozzátéve, hogy a két faj elkülönítése sem könnyű, de kis gyakorlattal vannak szembetűnő különbségek.

A pontos határozó bélyegeken kívül feltűnik, hogy a kardos madársisak keskeny levelei hosszúak, míg a fehér madársisaknak, rövidebb tojásdad alakú, szélesebb levelei vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában