Energiahatékonyság

2023.06.01. 16:05

Most minden csabai új izzót tekerhet be, ráadásul díjmentesen

Ingyenesen cserélhetik régi, hagyományos izzóikat vadonatúj, korszerű és energiatakarékos LED-es darabokra a békéscsabaiak egy program keretében, amelyet a CYEB Energiahatékonysági Kft. és az önkormányzat közösen szervez. Jelentkezni kell majd nyáron egy honlapon, ahol több adatot kell megadni, a LED-es izzókat pedig év végén lehet átvenni.

Licska Balázs [email protected]

Nagy Ferenc alpolgármester, Szarvas Péter polgármester, Meixner István, a cég kiemelt ügyfélkapcsolati igazgatója és dr. Bacsa Vendel ismertette a program részleteit

Fotó: Bencsik Ádám

Szarvas Péter polgármester elmondta: a csak előnyt nyújtó programmal a cég és az önkormányzat a háztartások rezsiköltségeit szeretné mérsékelni. A regisztrációra hat hét áll majd rendelkezésre nyáron. Kiemelte: nem kell sietni, mivel sem a támogatható háztartások, sem az egy háztartásra jutó LED-es izzók számában nem határoztak meg felső korlátot. Azaz a 27 ezer békéscsabai háztartás mindegyike pályázhat és juthat térítésmentesen olyan korszerű izzókhoz, amelyek energiafogyasztása töredéke a régi, hagyományos izzókhoz képest, illetve amelyek élettartama a tíz évet is elérheti. A tényleges osztás ősszel, télen valósulhat meg a nyári jelentkezést követően.

Meixner István, a cég kiemelt ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta, a regisztrációra június 16. és július 31. között lesz lehetőség a ledcsere.hu oldalon. A jelentkezés során meg kell adni a személyi igazolványszámot, a lakcímkártya számát, be kell mutatni egy villanyszámlát, valamint meg kell adni, hogy az egyes helyiségekben hány izzó világít. Hangsúlyozta: nincs más feladat, csak annyi, hogy vigyék fel a valóságnak megfelelő adatokat. Az, aki regisztrál, kap a megadott e-mail címére egy visszaigazolást, és ez alapján szükséges aktiválni is a jelentkezést. 

Sorolta, hogy összesen hat fajta izzóval dolgoznak, és hogy azok nemcsak energiatakarékosak, de a fényerő is nagyobb a régihez képest. Az E27-es foglalatúakból vannak 100, 75, 60 és 40 wattosnak megfelelő, az E14-es foglalatúakból pedig 60 és 40 wattosnak megfelelő teljesítményű izzóik – egy-egy darab értéke egyébként nagyjából 2 ezer forintra tehető. Ezeket majd egy megadott helyszínen lehet átvenni, arról, hogy pontosan hol és mikor, a megadott e-mail címre értesítést küldenek. Kiemelte, hogy a régi, hagyományos izzókat nem kell leadni a csereprogram keretében.

Segítsék a fiatalok az időseket

Nagy Ferenc alpolgármester elmondta, hogy önkormányzatként a szállításban és az izzók kiosztásában vállalnak majd szerepet – együttműködve a céggel –, illetve azoknak, akik igénylik, a regisztrációban ugyancsak segítséget nyújtanak. Ennek fontosságáról beszélt Meixner István, a kft. kiemelt ügyfélkapcsolati igazgatója is, aki azt kérte, hogy a fiatalok támogassák a jelentkezésben az időseket. Hangsúlyozták azt is, hogy nemcsak az egyes háztartások nyerhetnek sokat a csereprogrammal – egyébként a világítás a villanyszámla mintegy 30 százalékát teszi ki –, hanem az egész város, hiszen csökkenhet egész Békéscsaba energiafelhasználása, nőhet a zöld lábnyoma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában