Égszínkék virág

2023.06.03. 12:38

Hegyi len virít a Hármas-Körös töltésein

Ebben az időszakban a Körös-Maros Nemzeti Park löszpusztáin és a Körös folyó töltésein is találkozhatunk egy látványos, égszínkék virággal, a hegyi lennel – írta meg a napokban a nemzeti park.

V. E.

Neve ellenére a hegyi len nem a magas hegységekre, hanem sokkal inkább a száraz gyepekre jellemző faj. A pipacshoz hasonlóan nagyon gyorsan elhullajtja szirmait a meleg és a szél hatására. Legnagyobb eséllyel a kora reggeli órákban gyönyörködhetünk benne.

A Hármas-Körös gátján Gyomaendrőd és Békésszentandrás térségében is virít egy-egy kisebb foltban. Eredetileg minden bizonnyal a folyómenti hordalékhátakon volt, onnan került fel a töltésekre a gátépítés során. Egy kerékpártúra keretében más, virágzó növények mellett ezt a fajt is érdemes felfedezni. 

Elárulták, a hegyi len valaha a löszpuszták jellemző növénye volt. A löszpuszták nagy részét azonban már régen felszántották, így ez a szép virág is visszaszorult. Ma már csak kis foltjai láthatók, főként kisebb löszgyepeinkben a Csanádi-pusztákon, Cserebökényben, a Kígyósi –pusztán, és a Tompapusztai löszgyepen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában