Nemzeti kincs

2023.06.09. 06:15

Elcsípte Csaba, a földikutya grabancát a battonyai polgármester – videóval

Nyakon csípett egy földikutyát Battonya határában Boros Csaba polgármester, majd a rágcsálót átadta a Körös-Maros Nemzeti Park szakembereinek. Ennek a föld alatt élő védett állatkának az eszmei értéke 1 millió forint, nemzeti kincs. A vak szerencse vezette (nincs szeme a rágcsálónak) a fiatal egyedet a felszínre, éppen akkor, amikor a Földikutya-védelmi Tanács a területen végzett terepmunkát.

Cs. I.

Alaposan szemrevételezték a földikutyát.

Forrás: KMNP

Fotó: Marosi Beáta

Az év emlősének választották 2018-ban a kihalás szélére került földikutyát. Az állat védelmében számos intézkedést hoztak. De miért ez a komoly odafigyelés? Mit is kell tudnunk erről a kis föld alatti élőlényről, amit egybeszabott hengerformája és plüssjátékra emlékeztető külseje miatt csak „kitömött zokninak” becéznek a biológusok?

Annyi bizonyos: a föld alatti járatokban közlekedő, teljes sötétségben és vakon élő emlős állat tájékozódását és kommunikációját a talaj rezgése segíti.

 

Hazánk egyik legveszélyeztetettebb gerinces faja a földikutya, fennmaradását csak élőhelye védelmével valósítható meg. 

 

A Körös-Maros Nemzeti Parkban három ilyen hely is létezik, egyik a battonyai Gulyagyep, ahol nyakon csípte a fiatal páldányt Boros Csaba. De vannak egyedek a tompapusztai löszgyepen is.

– A megtalálója után elkereszteltük Csabának. A Natura 2000-es területen találta meg a polgármester a fokozottan védett kis rágcsálót, aki benszülöttje ennek a régiónak  – mutatta be hírportálunknak a szakmai berkekben is nagy érdeklődést kiváltó egyedet Boldog Gusztáv, a nemzeti park szakembere.

Boros Csaba elcsípte a legelőn a fiatal egyedet. Fotó: BMH

S hogy mit keresett a városvezető a Gulyagyepen? Bérlőként ott legelteti állatait, sűrűn kijár. Május végi, június eleji időszak az, amikor a fiatal földikutyák új területeket igyekeznek találni maguknak. Valószínű, hogy Csaba is becserkészte éppen a területet, amikor rálelt a polgármester.

A Földikutya-védelmi Tanács tagjaival vagyunk a helyszínen éppen (nemzeti parkok képviselői, szakértők, egyetemek delegáltjai). Arra jutottunk, hogy Csabát, a földikutyát, a közeli nemzeti parki, tompapusztai löszgyepen engedjük szabadon. A döntést alátámasztja, hogy ott nagyobb biztonságban tudjuk az egyedet

 – indokolta a döntést Boldog Gusztáv.

A laikus kérdésre reagálva (kapott a megtalált földikutya bármilyen megjelölést?) a szakember elmondta, a földikutya jelenlétére az ő megjelenése szolgáltatta a biztosat. 

–  A jellegzetes túrásaiból eddig is tudtuk, hogy ott élnek földikutyák. Számunkra minden adat: amikor megláthatjuk, amikor kézben tarthatjuk. Nem jelöltük meg, hiszen lehetséges, hogy a további életét a föld alatt tölti, nem jár ki a föld felszínére, hiszen arról híres, szeme sincs, nem fejlődött ki, helyét bőr fedi. Nincs rá szüksége.

– Fiatal az egyed, jó eséllyel hím, ezért is neveztük el a megtalálójáról – tette hozzá Boldog Gusztáv. A szakértői tanács tagjai, akik a földikutya monitoring vizsgálatait végzik, szerdán Battonya határában ellenőrizték az ottani állományt.

– Ez a nap a terepmunkáról szólt, összevetettük a módszereinket a minél pontosabb adatfelvételezésre. Az a tapasztalat, hogy minden élőhelyen más és más a jó gyakorlat. A Hajdúságban, a Nyírségben másként viselkednek a földikutyák, mások a túrásaik is. Mi a védelmük érdekében dolgozunk – hangsúlyozta a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában