Fiatalok

2023.06.02. 14:55

Egyetem-Teret nyitottak Gyulán

Első alkalommal rendezte meg az Egyetem-Tér-Gyula elnevezésű programot a Szegedi Tudományegyetem, a Gyulai Tankerületi Központ, illetve a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium pénteken a fürdővárosban.

P. G.

Dr. Görgényi Ernő polgármester

Fotó: Bencsik Ádám

A Vigadóban tartott megnyitón dr. Görgényi Ernő polgármester nagyon fontos fejleménynek nevezte, hogy a Gyulai Tankerületi Központ és az Erkel gimnázium együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetemmel.

– A Szegedi Tudományegyetem, illetve annak jogelődjei hosszú idő óta jelentős vonzerőt gyakoroltak és gyakorolnak a gyulai diákokra – emelte ki. – A pénteki szabadegyetem az említett együttműködés keretében szerveződött, és tartalmas programokat kínált. Olyan személyiségek adtak elő és vettek részt beszélgetéseken, akik a gyakorlati oldalról is meg tudják közelíteni a különböző tudományos kérdéseket. 

Teleki Szávai Krisztina igazgató
Fotó: Bencsik Ádám

Hangsúlyozta, nagy szükségük van azokra a szakemberekre, akik az egyetemi évek alatt is fenntartják kapcsolatukat a szülővárosukkal, illetve egykori középiskolai tanulmányaik helyszínével, és az értékálló, minőségi diploma megszerzését követően itt építenek maguknak szakmai karriert. Kifejtette, az említett együttműködésnek nagyon biztató tartalma az is, amiben kifejezésre juttatják a szakemberek helyben tartásának közös szándékát, illetve azt, hogy a diploma megszerzése után a lehető legtöbben térjenek vissza Gyulára, illetve Békés vármegyébe.

Prof. Dr. Hermann Róbert történész
Fotó: Bencsik Ádám

– Egész Magyarországon hatalmas szükség van helyben kiváló szakemberekre, kiművelt emberfőkre, és ez az igény nem korlátozódik egyetlen szakmára – fogalmazott. Szólt arról, hogy Gyula számos lehetőséget kínál és élhető város, aminek egyik oka, hogy a település több megyeközponti funkciót lát el. Az intézmények a pályakezdőknek és a jövő értelmiségi rétegének egyaránt nagyon fontos és kitűnő lehetőségeket biztosítanak a karrierjük építése szempontjából. Hozzátette, emellett a turizmus és az ipar területén is kiemelkedő lehetőségeket biztosítanak a fiatalok számára. Utóbbi kapcsán szólt az Airbus gyulai helikopter-alkatrész üzemének jelentőségéről.

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója elmondta, óriási szerepük van az olyan értékteremtő eseményeknek, amelyeken a tudományos tartalom és személyes példaadás kapcsolódik össze. 

– Az elmúlt évben a Szegedi Tudományegyetemmel kötött megállapodás, a megerősített sok évtizedes együttműködés adja mindehhez a biztos, stabil alapokat – tette hozzá. – A tanév során szakmai előadások, programok, workshopok, az egyetemi látogatás mind-mind segítette a fiatalok tudatos pályaválasztását, életcéljaik kitűzésének megvalósulását. A megállapodás kiemelt pontja, hogy összekössük az egyetemet, a gimnáziumot és Gyula városát érdekes, értékes tudományt népszerűsítő programokkal. Ennek jegyében hívták életre az Egyetem-Tér-Gyula elnevezésű rendezvényt is, aminek különlegessége éppen abban rejlik, hogy találkozási lehetőséget teremtettek az egyetem neves előadói és a középiskolás korosztály között.

Prof. Dr. Zakar Péter
Fotó: Bencsik Ádám

Prof. dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese úgy fogalmazott, a magyarországi egyetemek is csak akkor működhetnek jól, ha a közoktatás jól működik, ha kapcsolat van az oktatás különböző szintjei között. Nagyon fontosnak nevezte, hogy egyfajta hidat képezzenek a gimnázium és az általános iskolák nyolcadik osztálya és az egyetemek világa között. Kiemelte, egyetemük számára is kulcskérdés, hogy a lehetőségek szerint megpróbálják a Dél-Alföldön megtartani az értelmiséget, ami nem a legkönnyebb, de nem reménytelen feladat. 

A megnyitót követően prof. dr. Hermann Róbert történész Civilek a harctéren – Petőfi mint katona címmel tartott előadást, majd szekcióülésekkel folytatódott a program.

Fotó: Bencsik Ádám

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában