Beol podcast

2023.06.04. 08:38

„Egy idő után nagyon magányosnak tudja érezni magát az ember ezeken a hegyeken” – Suhajda Szilárdra emlékezünk

A tragikusan fiatalon elhunyt békéscsabai kötődésű Suhajda Szilárd februárban hosszabb interjút adott hírportálunknak. A hazánk egyik legkiválóbb hegymászójának számító fiatalember podcast beszélgetésünkben mesélt indíttatásáról, a hegymászás folyamatáról, a tiszta hegymászás fontosságáról.

Papp Gábor

– Egy idő után nagyon magányosnak tudja érezni magát az ember ezeken a hegyeken, főleg a legnagyobb magasságokban. Ráadásul én egyedül mozgok. Amikor ott vagy a pici sátradban hétezer méter fölött, és kitör a vihar, akkor nagyon nehezen tud eljönni reggel. Egy-egy ilyen éjszaka olyan soha véget nem érőnek tűnik. Az ember nem csak azt érzi, hogy nagyon távol van a szeretteitől, de tényleg olyan az egész, hogy ennyi erővel akár a Holdon is lehetnél, mert annyira elvagy vágva mindentől és mindenkitől. Ha azt szeretnéd, hogy vége legyen, akkor sem tudnál egyik pillanatról a másikra kiszabadulni, visszatérni az alaptáborba – fogalmazott Suhajda Szilárd. – Az ember ilyenkor nagyon sokat gondol haza, sokat gondol a családjára, a melegségre, egy érintésre, az illatokra. S mindez fontos, hogy ott legyen velem, és vigyem magammal.

Mint elmondta, szerencsésnek érzi magát, mert mindenben nagyon támogatja a családja. 

– Nélkülük és a támogatásuk nélkül nem is működne ez az egész, és nem is érnék el ilyen szép eredményeket – tette hozzá. – Kicsit áltathatom magam azzal, hogy egyre rutinosabbak, és így egyre könnyebb nekik az elengedés, de ez az itthon maradóknak a legnehezebb. Ott van a feleségem, aki dolgozik, ott az ötéves kisfiunk, aki itthon marad vele. Ráadásul a feleségem nagyon sokat segít nekem a kommunikációban, tényleg kifogyhatatlan energiákkal rendelkezik, nagyon csodálom őt. Azt gondolom, hogy ebben az egész történetben, ha valaki hős, vagy valakik hősök, akkor azok véletlenül sem a hegymászók, én legalábbis semmiképpen nem, hanem ők. A feleségem, a családom, az értem itthon izgulók.

Suhajda Szilárd felidézte, hogy amikor tavaly felért a Lhoce 8516 méteres csúcsára, teljes mértékben meg tudta élni a pillanatot.

– Ott volt az Everest a nyereg másik oldalán. Nagyon inspirálóan hatott rám, hogy ott van karnyújtásnyira a jövőbeni célom. Aznap volt édesapám 70. születésnapja, neki énekeltem a csúcson, és videóüzeneteket készítettem. Ahhoz képest, hogy egy magas nyolcezresen, 8500 méter feletti csúcson voltam, fantasztikus dolog, hogy meg tudtam élni a csúcsra érkezés pillanatát...

Suhajda Szilárdról készült korábbi cikkeink itt olvashatóak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában