Szemle

2023.06.06. 11:07

Egy csokorba válogattuk a friss csabai híreket

Összegyűjtöttük egy cikkbe, hogy mi minden történt Békéscsabán.

Gyemendi Réka

Gyakorlati oktatókat képeznek az iparkamaránál

Gyakorlati oktatókat képeznek a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál, Békéscsabán. A lehetőség azokat a gyakorlati oktatóként alkalmazott szakembereket, szakoktatókat érinti, akik iskolán kívüli, külső gyakorlati képzőhelyen foglalkoznak vagy szeretnének foglalkozni tanulókkal a duális képzésben. A 25 óra elméleti oktatásból és 25 óra gyakorlati tréningből álló képzést a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatja. A minap Békéscsabán pedagógiai ismerteket hallgattak a szakemberek Benkóné Dudás Piroskától. Többek között azt is megtanulták a résztvevők, hogy hogyan bánjanak a tanulókkal vagy miként kezeljék a problémás szituációkat – ismertették a kamaránál.

Húszezer koszos, penészes tojásnak állták útját, békéscsabai telephelyre vitték

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai útját állták a közel 20 ezer koszos, penészes, jelöletlen tojással megrakott szállítmánynak – közölték kedden reggel a NAV-nál. A kockázatos rakomány szakértői vizsgálata egyértelműen megállapította, hogy a bizonytalan eredetű, és kétes állapotú termékek semmilyen formában nem kerülhetnek a háztartásokba. Elhangzott, a pénzügyőrök a 47-es számú főúton egy magyar rendszámú teherautót ellenőriztek. A gépkocsi rakterében erősen szennyezett, penészes tyúktojásokat találtak, amiknek sem a héján, sem a csomagolásán nem volt semmilyen jelölés, és az árut nem kísérte származást igazoló irat. A pénzügyőrök a rakományt bekísérték a Békés Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Intézetének békéscsabai telephelyére, ahol az ellenőrök megvizsgálták az élelmiszereket. Ezeket kivonták a forgalomból, és elrendelték a csaknem húszezer tyúktojás zár alá vételét. A további eljárásban az illetékes hatóság várhatóan megsemmisítteti a tojásokat, és pénzbírságot szab ki a jogsértővel szemben.

Tartanak a szakképző iskolák gyakorlati záróvizsgái Békéscsabán

A múlt hét folyamán elkezdődtek a hároméves szakképzésben tanuló szakmunkás fiatalok gyakorlati zárómegmérettetései – nyilatkozta hírportálunknak Hatos Istvánné. Az Unicon Zrt. szakképzési felelőse elmondta, a fiatalok az úgynevezett interaktív, elméleti vizsgákat múlt hónap elején teljesítették, ezekben a napokban pedig a gyakorlati tudásukról, szakmai érettségükről adtak és adnak számot a bizottságok előtt. Hétfőn a Unicon Zrt. békéscsabai központjában a divatszabószakmában – a nőiszabó-szakmairányban tanuló diákok adtak sikeresen és eredményesen számot tudásukról.

A Magyar Nyomdászatért-díjat vett át a békéscsabai Kner Nyomda képzési igazgatója

A Nyomda- és Papíripari Szövetség idei, Magyar Nyomdászatért-díját Muzsik István, a békéscsabai Marzek Kner Packaging Kft. vezető munkatársa, minőségirányítási, technológiai és képzési igazgató kapta. Orgován Katalin, a szövetség elnöke méltatásában a minap tartott ünnepségen elmondta, Muzsik István nyomdamérnök MSc., 1996 óta a Kner Nyomda szakmai csapatát erősíti. Szentesen született 1973-ban, középfokú tanulmányait a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban folytatta. Az érettségi megszerzése után a Könnyűipari Műszaki Főiskola nyomdamérnöki szakán végzett, majd évekkel később – már szakmáját gyakorlóként – egyetemi képzési fokozatot is szerzett. A diploma megszerzése után, első és eddig egyetlen munkahelyén, a békéscsabai a Kner Nyomdában kezdett dolgozni. Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging ügyvezető igazgatója elmondta, Muzsik István kiváló példakép a mai fiatal generáció számára. Úgy fogalmazott: kitartással, szakmai alázattal és példamutatással elérte, hogy már karrierútja delén elismert és mindenki által tisztelt nyomdászegyéniségként tekinthessünk rá.

Fajó János nevét viseli a fiatalok csabai alkotóháza

Immár a békéscsabai kötődésű Kossuth-díjas képzőművész, Fajó János nevét viseli a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium alkotóháza. Az intézményben hétfőn rántották le a leplet egy ünnepség keretében a névtáblákról. Az eseményen elhangzott, az elmúlt több mint másfél évtizedben rengeteg ragyogó alkotás és alkotó hagyta el az épületet, és szerették volna, ha egy méltó művész nevét viselhetné. A javaslatot Novák Attila vizuálpedagógus, képzőművész terjesztette elő, aki kiemelte: Fajó János művei inspirációt jelenthetnének a diákok számára, akinek a neve egy kapcsolatot teremt a középiskola és a város művészete között.

Megtalálhatták Suhajda Szilárd felszerelését

Serpák találták meg hétfőn a Mount Everesten a békéscsabai Suhajda Szilárd hátrahagyott holmijait. A serpák nem sokkal a kettes tábor felett találták meg a magyar hegymászó hátrahagyott holmijait, többek között a sátrát, a dzsekijét és a felszereléseit – írta meg az origo.hu. A serpa biztos benne, hogy a 6500 méter magasan talált felszerelések Suhajda Szilárdé, ugyanis a magyar mászó expedícióját támogató cégek logói jól kivehetőek a holmikon. Ugyanakkor azt nem tudni, miért hagyta a kettes tábor felett a felszerelését a magyar hegymászó. A Mount Everesten továbbra is keresnek eltűnteket, köztük Suhajda Szilárdot, a hírek szerint drónokat próbálnak majd felküldeni, de egyelőre a rossz időjárás miatt ezt nem tudják megtenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában