Gyász

2023.06.06. 20:22

Búcsúzik a Balassi Samu bácsitól: elhunyt Born Miklós – videóval

Fájó szívvel tudatjuk, hogy Born Miklós, „Samu bácsi”, a Balassi Táncegyüttes egykori művészeti vezetője, alapító táncosa életének 92. évében csendesen eltávozott – írták a békéscsabai Balassi Táncegyüttes közösségi oldalán. 2022. november 12-én ünnepelte a Balassi Táncegyüttes megalakulásának 75. évfordulóját, ahol még Samu bácsi is személyesen jelen volt. Közzétett videójukban a műsor egy részletével emlékeznek rá.

Beol.hu

Born Miklós 1921-2023

Fotó: Beol.hu

Mint írták, a Balassi Táncegyüttes 1947-ben a Békéscsabai Iparos Tanonciskolában székelő Árpád cserkészcsapat, regős rajaként kezdte tevékenységét. Az alapító táncosok közt már ott volt Born Miklós, aki 1948-tól az 1991-es nyugdíjba vonulásáig volt az együttes művészeti vezetője, koreográfusa. Az együttes első jelentősebb szereplése 1949-ben volt, a Budapesten megrendezett Világifjúsági Találkozón, ahol Born Miklós: Viharsarki táncok című koreográfiáját mutatták be. A bemutató eredménye az első külföldi fellépés Ausztriában, a Bécsi Zeneakadémián. A Varsói Világifjúsági Találkozón, a később évtizedeken át műsoron tartott Csabai Fonó-val, majd 1956-ban önálló táncjátékokkal – Vidám Vásár és Csudakarikás – jelentkezett. Magyar Kaleidoszkóp, Villő, a néptáncmozgalom avantgarde korszakából Apa és fiai Bartók zenéjére, Hajsza, Három testvér fémjelzik alkotói munkásságát.

Nyugdíjas éveit is aktívan töltötte. A Balassi Táncegyüttes "Őszülő Halánték" Senior csoportját vezette.

Nevéhez fűződik a Vásárhelyi László koreográfussal 1974-ben létre hozott Országos Szólótáncfesztivál. Born Miklós alapította 1989-ben a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségét. Számtalan díjat és elismerést kapott pályafutása során, az egyik legmeghatározóbbnak a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, a Békéscsabáért kitüntetést és az Életfa díjat tartja, de Kiváló Népművelő elismerést is kapott.

„A táncosok szeretetét tartom a legnagyobbra” – válaszolta Born Miklós, amikor hírportálunk 90-edik születésnapja alkalmából készített vele interjút.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában