Békéscsaba

2023.06.03. 19:55

Biztonságosabbá válik a forgalmas csomópont Jaminában

Többféle módon is növelik a közlekedők biztonságát a jelenleg balesetveszélyes jaminai csomópontban, a Pataky László, a Kolozsvári és a Franklin utcák kereszteződésében. Néhány beavatkozás erre az évre várható – derült ki a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén.

L. B.

Arról, hogy milyen beavatkozások várhatók a Pataky, a Kolozsvári és a Franklin utcák kereszteződésében, Nagy Ferenc alpolgármester tavaly ősszel egyeztetett a helyszínen a városháza munkatársával, Schriffert Dániellel. Fotó: Für Henrik

A szakbizottság és a grémium tavaly döntött arról, hogy a Franklin utcában, mindkét irányból számos figyelemfelhívó eszközt helyeznek ki, helyeznek el. Akkor Nagy Ferenc alpolgármester elmondta, hogy veszélyes helyre figyelmeztető, sárgán villogó jelzőlámpákat pakolnak ki; kiemelik sárga fluoreszkáló kerettel a STOP-táblákat és az előjelző táblákat; illetve burkolatprizmák alkalmazásával lassító harántcsíkozást, burkolatjeleket festenek fel.

A fejlesztés indokaként ismertette: sajnos nem biztonságos a Franklin utca irányából a Pataky és Kolozsvári utcákon való átkelés. Ráadásul nemcsak autósok közlekednek itt, hanem biciklisek – akiknek kerékpáros átvezetést alakítottak ki – és gyalogosok is. A balesetveszély pedig csak az egyik probléma. A másik az, hogy csekély a kereszteződés átbocsájtóképessége, főleg a forgalmi csúcsidőkben.

Ugyancsak szerepelt az akkori elképzelések között, hogy a Pataky László utcában a bölcsőde felőli részen kijelölt gyalogos-átkelőhelyet terveznek; valamint az is, hogy a Pataky László utcai buszmegállót átépítik a peron 9 méterrel történő eltolásával.

A tervezéskor azonban kiderült, hogy így a buszmegálló kialakítása balesetveszélyes lenne, ezért a szakember nem javasolta ezt az önkormányzatnak. Helyette azt tanácsolta, hogy helyezzék 80 méterrel odébb a buszmegállót, a Pataky László utca 2/A. számú ingatlan előtti közterületre.

Igaz, hogy ez valamivel költségesebb megoldás, de biztonságosabb is. Ráadásul ezzel tovább növelhető majd a zebra védelme, illetve a jelenlegi buszmegálló területét is lehetne hasznosítani, például tovább lehetne bővíteni a bölcsődéhez a parkolók számát.

A városi közgyűlés nemrég tartott ülésén kiderült: várhatóan idén sort kerítenek a STOP-táblák és az előjelző táblák sárga fluoreszkáló kerettel történő kiemelésére; illetve a burkolatjelek felfestésére. A veszélyes helyre figyelmeztető, sárgán villogó jelzőlámpák kihelyezése; a zebra kialakítása; valamint a Pataky László utcai buszmegálló áthelyezése, átépítése pedig jövőre valósulhat meg; ha biztosítanak rá a következő évben kellő forrást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában