Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde

2023.06.10. 17:31

A mankala bajnokait ünnepelték Mezőkovácsházán

A Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde falai között mindig történik valami. Több fordulós házi bajnokság zajlott az elmúlt napokban: a mankala bajnokságé.

Cs. I.

Játékos tehetséggondozás zajlik a mezőkovácsházi óvodában.

Fotó: Facebook

A tehetséggondozó munkaközösség 10. alkalommal rendezte meg a Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde népszerű versenyét, a mankala bajnokságot. A pénteki döntőbe a házi versenyekre nevezett 36 középső, illetve nagycsoportos óvodás közül a legjobbak kerültek.

A Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde óvodásai idén másodszor jöttek el Mezőkovácsházára, őket Urbancsekné Sebestyén Marianna és Bagolyné Szűcs Andrea készítette fel a megmérettetésre.

A sorsolást és a jegyzőkönyvet Stefanideszné Berek Jolán felügyelte és vezette. A döntő eseményeit a szülők is a helyszínen követhették. Medgyesegyházáról és Magyarbánhegyesről is érkeztek óvodapedagógusok, tapasztalatcserére.  Szűcs Judit, a tehetséggondozó munkaközösség vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd Varga Gusztáv, a Mezőkovácsházi Tehetségsegítő Tanács elnöke megnyitotta a rendezvényt. 

Mosolygó szempárok, olykor bátortalan tekintetek, majd néma csend és feszült figyelem – ez jellemezte az asztaloknál ülőket. A kövek ütemes kopogása hallatszott...

A legszámtanibb, legősibb táblajáték, világszerte sok híve és szabálya van. Fotó: Facebook

A sorsolási táblázat alapján folyamatosan cserélődtek a játékos párok. A végig sportszerű, olykor szoros játszmákban a gyermekek kitartóan játszottak. Egy pillanatra sem adták fel, megköszönték a játékot és gratuláltak a győzelemhez. 

Az első helyen kialakult hármas holtverseny (Lisztóczki Zoé, Túri Léna és Zima Tamás) miatt plusz 3 mérkőzést kellett játszani, ahol a következő végeredmény született: 1. Lisztóczki Zoé, 2. Zima Tamás, 3. Túri Léna.

– Minden elismerésünk és tiszteletünk a békési ovisoké, akik a gyakorlott, már rutinos kovácsházi óvodásokkal szemben végig helytálltak s mindketten pontot is gyűjtöttek – olvasható a sportszerű bejegyzés a vendéglátók óvodájának a közösségi oldalán.

Mankalázással rekordot is felállíthatnak a kovácsháziak

A főszervező, Szűcs Judit tehetségfejlesztő óvodapedagógus, 10 éve indította útjára a tehetséggondozás keretében a bajnokságot, ami a mankala ősi táblajátékra épül.

Hírportálunknak elárulta, a következő terve az, hogy 2023 őszén egy Guiness World Record kísérlet keretében, 24 órán át mankaláznak. Mezőkovácsházán ebbe bevonnák az óvodásokat, az iskolásokat, a gimnazistákat, a szülőket, az óvodapedagógusokat.

S hogy mi is ez a játék? Egy korábbi nyilatkozatában erről így mesélt Szűcs Judit:

– A lyukakkal és kavicsokkal játszott mankala a legszámtanibb, legősibb táblajáték, világszerte sok híve és szabálya van. Mindegyik fajtája igen hasznos a gyerekek matematikai képességeinek a fejlesztésére: rögzülnek a számképek, erősödik a számfogalom, fejleszti a számolási készséget. Türelemfejlesztésre is kiváló. De ­számtalan egyéb képességet is épít (logikus gondolkodást, taktikát, empátiát, kudarctűrést­).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában