Békés

2023.06.08. 10:55

A keresztény értékek kapaszkodót jelentenek - galériával

A kereszténydemokrácia jelene és jövője Magyarországon címmel rendeztek beszélgetést szerdán délután Békésen, a római katolikus plébánia közösségi termében. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) országos fórumsorozatának részeként életre hívott programon Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Kondor Katalin újságíró és Zachar Péter Krisztián, a KÉSZ társelnöke vett górcső alá aktuális közéleti és társadalmi kérdéseket.

Papp Gábor, [email protected]

Simicskó István

Fotó: Jenei Péter

 Zachar Péter Krisztián hírportálunknak elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy a 21. század különböző válságai közepette megpróbálják meghatározni, hogy mik a gyökereink, melyek azok az értékek, tanítások, amelyek kiinduló pontot, kapaszkodót jelentenek, és melyek a nagy társadalompolitikai kérdések kereszténydemokrata megközelítései.

– Szintén nagyon lényeges, hogy amikor az nem „menő”, akkor milyen módon tudunk bibliai tanításokat átadni, hogy olyan válságos időszakokban, amit a háború és a gazdasági problémák jelentenek, legyen mibe kapaszkodnunk – fogalmazott. – A kereszténydemokrácia, mint gondolatiság több mint száz éve múltra tekint vissza, és Magyarországon is mindig ebbe kapaszkodunk, ha válaszokat fogalmazunk meg a kor kihívásaira. Hangsúlyozta, a KÉSZ a helyi csoportokban él; amit a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége jelent, azt helyben tudják átadni. 

– A békési az egyik legjelentősebb csoport, ami szociális és közéleti területen is kiemelkedően aktív. Amikor Békésre érkezünk, az mindig a hazaérkezést is jelenti – fogalmazott. 

Simicskó István a fórum előtt elmondta, véleménye szerint a nyugat-európai keresztény civilizáció a lejtőn van, az önfeladás útját járja: – Éppen ezért szükség van arra, hogy a hitünket megerősítsük, amihez a szerdai és a hasonló beszélgetések is hozzájárulnak – emelte ki. Ennek kapcsán kitért arra, hogy a KÉSZ országos fórumsorozatának részeként érkeztek Békésre. Mint kifejtette, több ilyen beszélgetésen vett már részt, amelyeken mindig számos fontos téma és kérdés merül fel. Mindig szó esik a háború és a béke, az infláció és a rezsi kérdéséről, az egészségügy, az oktatás, a kereszténység helyzetéről. Az MTI kérdésére elmondta, fontosnak tartja a párbeszédet az emberekkel, és frakcióvezetőként továbbítja a megfogalmazott javaslatokat, észrevételeket, valamint a kritikákat is.

Kifejtette, valamennyi fórumon nagypolitika kérdések, például a háború és béke témája is napirendre kerül. 

– Az emberek biztonsága alapvető érték, ezért hirdetjük a békét, és szomorúak vagyunk, hogy Brüsszelben háborús héják által megfogalmazott uszítás zajlik, amihez itthon baloldali politikusok is csatlakoztak – fogalmazott. Szólt arról, hogy a hétvégén időközi önkormányzati képviselő-választást tartanak Békésen, az 1. válaszókerületben. Ennek kapcsán támogatásáról biztosította Lipcsei Imrét, a FIDESZ-KDNP jelöltjét. Szintén részt vett a fórumon Dankó Béla országgyűlési képviselő. 

– Ha figyeljük a világ eseményeit, számunkra, akik polgári értékrendet vallunk, nagyon fontos, hogy ez a szellemiség ne veszen ki – fogalmazott hírportálunknak a fórum előtt Dankó Béla. Mint mondta, sajnos sok helyen ellenkező előjelű folyamatok figyelhetők meg a világban, Európában és Magyarországon is vannak ilyen kezdeményezések. – Éppen ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk értékeinkre – tette hozzá.

A kereszténység gerincet ad

Kondor Katalin újságíró a fórum előtt hírportálunknak elmondta, a kereszténység gerincet ad, mert nem gyűlöl senkit, békepárti, és egy csodálatosan szép filozófiának a vallása, ami rengeteget ad az embernek. Úgy fogalmazott, sosem gondolta volna, hogy vallásokat szembe lehet állítani egymással, ám ez mégis megtörtént, mindez és a bevándoroltatás egy borzasztó össze-vissza állapot idézett elő szerte a világon. 

– Az emberek nem tudják megfejteni, mit történik velük, hazugságok és erőszak indult el, éppen ezért nagyon nagy felelősség hárul a kereszténységre – tette hozzá. A fórumon a jelenlegi médiahelyzettel kapcsolatos kérdésre kiemelte, az „agyontechnikaizáltság” erkölcsileg egyre romló helyzetet teremt, a túlzott digitalizáció pedig veszélyt jelent fiatalra és felnőttre egyaránt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában