Országos Patikanap

2023.06.07. 19:23

A gyógyszerészeket, a szakasszisztenseket ünnepelték Vésztőn

Köszönetet mondtak a gyógyszerészek, a szakasszisztensek tevékenységéért a gyógyszerészet ünnepén, az Országos Patikanap Békés vármegyei eseményén, amelynek szerdán a vésztői Magyar Korona Patika adott otthont. A rendezvény keretében százan vettek részt különféle, többek között vércukor-, vérnyomás- és testtömegindex-méréseken, az állami és a református általános iskolából minden hetedikes és nyolcadikos fiatal teljes körű szűrővizsgálaton esett át.

Licska Balázs, [email protected]

Az Országos Patikanap Békés vármegyei eseményének Vésztő adott otthont, a képen dr. Kovács József és dr. Mike László

Fotó: Lehoczky Péter

A rendezvényt szervező dr. Mike László, a vésztői Magyar Korona Patika vezető szakgyógyszerésze, a város alpolgármestere elmondta: a betegek mindig számíthatnak a gyógyszerészekre és a szakasszisztensekre, és bár a gyógyítás legfőbb eszköze a gyógyszer, szükség van beszélgetésekre, tájékoztatókra, hogy a terápia sikeres legyen. Hozzátette, turbulens időszakot él az egészségügy, és egy példát hozva kiemelte, sok esetben más területekről kell hozni újfajta szemléletet, hogy eredményesek lehessenek.

A magyar patikák történetét is felidézte beszédében dr. Kovács József országgyűlési képviselő, olyan érdekességet megemlítve, hogy 1303-ban nyílt Budán az első nyilvános gyógyszertár; vagy hogy az olyan híres képzőművészek, mint Csontváry Kosztka Tivadar és Rippl-Rónai József is patikusok voltak.

Fotó: Lehoczky Péter 

Hangsúlyozta, 15 éve született meg az a jogszabály-módosítás, amely alapján az orvosok, a fogorvosok, az állatorvosok és a jogászok mellett a gyógyszerészeknek is automatikusan jár a doktori cím. Fontosnak nevezte, hogy megfelelő megbecsülést kaphassanak, hiszen órási a felelősségük, a gyógyszerek készítése, kiadása mellett szűrnek, tanácsokat adnak. Elmondta: a szakma az igazi arcát a koronavírus-járvány idején mutatta meg, olyan emberfeletti teljesítményt nyújtott, amelyet el kell ismerni.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese, dr. El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerész szólt a patikák és a gyógyszerészek szerepéről, és aláhúzta: a gyógyszer különleges termék, és ahhoz, hogy száz százalékos hatékonysággal, minimális kockázattal működhessen, a betegeknek át kell adni a megfelelő információkat. 

Hiszen a pirulákat nem elég bevenni, lényeges, hogy mennyit, mikor és hogyan kell beszedni. A helyes alkalmazáson van a hangsúly, és ebben segítenek a patikusok, a szakasszisztensek.

Óriási fegyverténynek, potenciálnak nevezte, hogy itthon háromezer gyógyszertár működik, amelyek heti 160 ezer órát tartanak nyitva. Ezeken a helyeken a betegek minden esetben egészségügyi szakemberekkel találkozhatnak, konzultálhatnak. Persze vannak olyan fejlesztendő területek, amelyekkel hatékonyabban segítenék a páciensek gyógyulását, és szerinte a szakembereknek a megelőzésben is komolyabb szerepet kellene vállalniuk azért, hogy minél több évet tölthessenek egészségben a magyar emberek.

Fotó: Lehoczky Péter 

A szeretet, az odaadás és a gondoskodás jellemzi a jó patikust – mondta dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés vármegyei elnöke, aki szerint meg kell köszönni a gyógyszerészek és a szakasszisztensek tevékenységét. Hozzátette: óriási változáson ment keresztül a szakma az elmúlt két-három évtizedben, és bár akadnak problémáik, vannak sikereik.

A jó szó is segít a gyógyulásban

Vésztő polgármestere, Karakas Anikó elmondta, hogy a betegek bizalommal fordulhatnak a gyógyszerészekhez, a patikákban a legnagyobb szakértelemmel találkozhatnak. Hangsúlyozta az empátia fontosságát, hiszen a gyógyszerek, vitaminok mellett a jó szó is segít a gyógyulásban.

A Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója, dr. Bódi Beáta kiemelte, a szakemberek útmutatást, tanácsot adnak a betérőknek, a háromezer hazai patikában évente 60 millió beteggel találkoznak. 

Szebellédi Zoltán, Békés Vármegye Önkormányzatának alelnöke szerint a gyógyszertárak fontosak az egészségügyi ellátás tekintetében, abban, hogy élhetőek legyenek a települések. Békés vármegyében 82 közforgalmú patika működik.

A hazai gyógyszerellátási rendszer az egyik legjobb a kontinensen – hangsúlyozta dr. Bodrogi József egészségügyi szakközgazdász, aki szerint ugyanakkor bizonyos folyamatok miatt nőhet a gyógyszerhiány.

A gyógyszertárakban szolgálók életére Dorcsák Ignác vésztői református lelkész Isten áldását kérte, aki – mint fogalmazott, utalva a kezében lévő Bibliára – a legnagyobb patikus gyógyszerét hozta az eseményre: az Úr szavait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában