Nemzeti összetartozás napja

2023.06.04. 16:58

103 éve Elek az ország középső részéről a határ közelébe került: Trianonra emlékeztek – galériával

A nemzeti összetartozás napja alkalmából rendeztek megemlékezést vasárnap Eleken, a polgármesteri hivatal előtt. Beszédet mondott dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Szelezsán György polgármester.

V. E.

A megemlékezésen felléptek az eleki általános iskolák diákjai, az Elek Táncegyüttes és az Eleki Román Hagyományőrző Táncegyüttes. Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő emlékbeszédében elhangzott, amikor egy száz évnél is régebbi történelmi eseményre emlékezünk, nem az érzelmek szoktak uralkodni. Június 4-e viszont egy olyan évforduló, amely több mint száz esztendő után is nagyon sok érzelmet mozdít meg mindenkiben. Nincs igazán olyan magyar ember, aki erre a napra ne úgy gondolna, mint ami számára személyes veszteséget, és közvetlen fájdalmat okozott. Elek például az ország középső részéről a határ közelébe került, és elveszítette gazdasági területeit.

Szelezsán György polgármester beszédében elhangzott, a trianoni békediktátum évfordulóján, amikor a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozzuk, akkor a hazaszeretet vezérel bennünket. Magyarnak lenni pedig, és a magyarságunkat helyhez kötötten, őseink földjén itt, a Kárpát-medencében tudni és akarni megélni, nem valami viharos érzelmi kérdés, vagy hirtelen felindulás következménye, hanem ennél sokkal több. Hangsúlyozta, ragaszkodnunk is kell ahhoz, ami a miénk, hiszen anélkül minden odavész.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában