Forgatás

2023.05.16. 18:18

Visszatért Bolza Pál gróf Szarvasra

Bolza Pál gróf szarvasi történetét és életét eleveníti fel az a dokumentumjellegű kisfilm, amit Szarvason forgatnak a napokban. A felvétel múltidézőnek, illetve turisztikai céllal készül, ötletgazdája és a projekt egyik szervezője dr. Lesfalvi Balázs. Egyben ő maga vállalta a gróf szerepét is.

Vásári Erzsébet, [email protected]

A Szarvasi Arborétumban Bolza Pál (jobbra) érkezését vették videóra

Fotó: Bencsik Ádám

Dr. Lesfalvi Balázs a forgatáson elárulta, egy turisztikai és egyben helytörténeti kosztümös filmet forgatnak, melynek egyik helyszíne a Szarvasi Arborétum, témája pedig a Bolza család, azon belül is Bolza Pál gróf, a Pepi kert megalkotója. A forgatás a Szarvasi Televízióval közösen valósul meg, a stáb létszáma pedig összesen 15 fő. Hozzátette, a projekt megvalósulása egy szép közösségi – például helyi civil szervezetek és egyesületek – összefogásnak köszönhető.

Az ötletgazda részletezte, a Bolza családnak gyakorlatilag 250 éves története van Békés vármegyében, Szarvason pedig máig rengeteg olyan dolgot láthatunk, illetve tapasztalhatunk, ami hozzájuk kapcsolódik, illetve tőlük ered. Ilyen többek között a szarvasi gimnázium, a Bolza-kastély és Magyarország legnagyobb arborétuma, amit Bolza Pál gróf "épített meg". Hozzátette, a család története kifejezetten érdekes, például több Bolzának, illetve Bolza ősnek is Mária Terézia volt a keresztanyja, tehát jó kapcsolatokkal rendelkeztek. Az ő történetüket igyekeznek a forgatás során egy időutazással feleleveníteni több olyan állomást meglátogatva Szarvason, ahol jelen voltak, illetve tevékenykedtek, alkottak.

Dr. Lesfalvi Balázstól megtudtuk, mint minden szarvasi, így ő is nagy tisztelettel tekint vissza a Bolza család tagjaira, talán ezért is fogant meg benne a film forgatásának ötlete. A filmet, amikor elkészül, igyekeznek minden lehetséges platformon elérhetővé tenni az érdeklődők számára, például a Szarvasi Televízióban és a közösségi oldalakon biztosan vetítik majd. A keddi, arborétumi forgatásra térve elmondta, ottjártunkkor éppen azt a jelenetet vették fel, amikor Bolza Pál a kastélyból a Holt-Körös vizén a kertbe érkezik, majd hintójával kedvenc étkezőhelyére megy. Ez egyébként a leendő film utolsó perceiben lesz látható.

A film szereplői Bolza Pál gróf, akit dr. Lesfalvi Balázs alakít, valamint Dénes Mátyás, a gróf komornyikja, akit Balczó Attila személyesít meg. A forgatáshoz pedig sok segítséget kaptak, a kosztümöket például a Cervinus Teátrum biztosította, az egyéb kellékeket pedig Dombovári Zita adta.

Bolza Pál örökségét őrzik meg a mindennapokban

Dr. Hanyecz Katalin, az arborétum igazgatója elmondta, a Pepi kertet az olasz származású Bolza család alapította az 1800-as évek elején. Közülük Bolza József volt az, aki ezen a területen az első növényeket elültette, majd a leszármazottak is folytatták ezt a munkát. Tulajdonképpen a világ minden területéről, ahol jártak, hoztak magukkal egy-egy növényt, és elültették. Hozzátette, ők a legnagyobb tevékenységet Bolza Pálnak tulajdonítják. Hiszen ő az, aki azokat a térszerkezeti formákat létrehozta, melyek most a kertben láthatók, és ezt igyekeznek a jelenben megőrizni.

Az igazgató a jelenleg forgatott filmről elmondta, öröm számukra, hogy olyan felvételek is készülnek még manapság az arborétumról, amik a régmúlt időket és az alapító családot mutatják be. A mostani kisfilm pedig éppen azt az időszakot eleveníti fel, amikor Bolza Pál még a szarvasi kastélyban lakott, és a Holt-Körösön hajóval érkezett a kertbe, ahol elfogyasztotta ebédjét. Bízik abban, hogy ezt a filmet levetítve a mai kor emberének, megtapasztalja, hogy milyen volt az élet az arborétum alapítása utáni időszakban, illetve összehasonlíthatja a jelenkorral. Továbbá azt reméli, hogy a filmet megnézve még többen akarják majd személyesen is megcsodálni a kertet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában