Békés vármegye

2023.05.11. 10:27

Több vízterületen feloldották a ponty fajlagos tilalmát

A májusban érvényben lévő fajlagos tilalmakról és vízterületi feloldásokról adott Facebook oldalán tájékoztatást a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ).

P. G.

Mint írták, a májusi fajlagos tilalmak időszakába érve napi szinten kapnak arra vonatkozó kérdéseket, hogy adott vízterületükön a ponty tilalmát feloldották-e- A KHESZ helyi horgászrendjének vonatkozó pontja a következőképpen rendelkezik erről:

„A Félhalmi-, Danzug-, Sirató- (Gyoma és Békésszentandrás), Fűzfás-zugi-, Német-zugi-, Torzsás-zugi-, Endrőd-Révzugi holtágakon, az Orosházi Béke homokbánya tavon, a Gyopárosi-tavakon, a Szarvas-békésszentandrási Holt-Körösön (Kákafoki-holtág), a Poklás-csatornán és a Fás-tavon a ponty fajlagos tilalma feloldva.”

Ennek értelmében a fent nevezett vízterületeken a május 2-től-május 31-ig tartó jogszabály szerinti tilalmi időszakban is kifogható, elvihető a ponty, természetesen a KHESZ helyi horgászrendje által megszabott mennyiségi- és méretkorlátozások betartása mellett. Felhívták továbbá a figyelmet arra, hogy májusban számos más halfajra is jogszabály által meghatározott fajlagos tilalmi időszak vonatkozik, amelyeket a KHESZ helyi horgászrendje nem old fel, tehát azok minden vízterületükön érvényben vannak. Kiemelték, hogy helyi horgászrendjük szerint a vízterületeiken a compó egész évben nem vihető el, továbbá a Körös–Maros Nemzeti Park területén, a Hármas-Körösön egész évben helyi védett halfaj a garda.

A május hónapban aktuális jogszabály szerinti fajlagos tilalmi időszakok:

– kősüllő március 1-től június 30-ig.

– garda április 15-től május 31-ig (A Körös–Maros Nemzeti Park területén egész évben helyi védett halfaj)

– domolykó április 15-től május 31-ig.

– jászkeszeg április 15-től május 31-ig.

– szilvaorrú keszeg április 15-től május 31-ig.

– paduc április 15-től május 31-ig.

– márna április 15-től május 31-ig.

– ponty május 2-tól május 31-ig. (KHESZ helyi horgászrend szerinti vízterületeken fajlagos tilalma feloldva)

– compó május 2-tól június 15-ig. (KHESZ helyi horgászrend szerint egész évben NEM vihető el)

– harcsa május 2-tól június 15-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában