Küldöttgyűlés

2023.05.25. 21:09

Négy rangos kamarai elismerést adtak át Békéscsabán – galériával

Küldöttgyűlést tartott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara csütörtökön Békéscsabán, a vármegyei kormányhivatal épületében, ahol gazdára találtak a kamara által alapított díjak. Elismerést érdemelt ki a vésztői telephellyel is működő, Kincses János ügyvezető által irányított Electraplan Termelő Kft.; Havasi Csaba, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója; valamint két egyéni vállalkozó, Jámbor Rudolf és Lukoviczky György.

Licska Balázs

Jámbor Rudolf, Havasi Csaba, dr. Orosz Tivadar, Lukoviczky György és Kincses János az ünnepségen.

Fotó: Für Henrik

Az Electraplan Termelő Kft. az Év Békés Megyei Ipari Vállalkozása címet érdemelte ki. A cég 1994-ben kezdte meg működését érdi központtal és három telephellyel, közülük a vésztői a legnagyobb. Tavalyra azt a célt tűzték ki, hogy 200 MWp napelem-tartószerkezetet gyártanak és értékesítenek, ehhez képest 340-nel zártak. Ehhez 14 ezer tonna acélt vásároltak és dolgoztak fel, ami 600-600 kamion ki- és beszállítását foglalta magában. 
A kft.-nél nagy jövőt látnak a különféle acélszerkezetes épületek – csarnokok, lakóházak, konténerek – gyártásában. A cégnél jelenleg több kutatás-fejlesztési projekt is folyamatban van, például az, hogy a háztartási vegyes műanyaghulladékot hogyan lehet energetikai szempontból hasznosítani. Az elmúlt évben megkétszereződött a vésztői telephelyen dolgozók száma. A cég kiemelt szerepet lát el a Szeghalmi és a Sarkadi járásban élők foglalkoztatásában. 

Az év Békés megyei kamarai vállalkozója Havasi Csaba, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója lett. A cég Békés megyében négy gyártódivíziót működtet, amelyből kettő-kettő Orosházán és Békéscsabán található. Orosházán mezőgazdasági gépekkel és emelőgyártással, valamint tengely alakú alkatrészek gyártásával; míg Békéscsabán autóalkatrészek, illetve elektromos egységek előállításával foglalkoznak. 
Békéscsabán, a Berényi úton hamarosan átadnak egy újabb csarnokot, sőt hamarosan kezdik a harmadik építését. A Linamar Hungary Zrt. 2022. évi árbevétele meghaladta a 97 milliárd forintot, amely több mint 60 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. A vállalat jelenleg 3500 munkavállalót foglalkoztat. Havasi Csaba 2016. május 27-től a zrt. vezérigazgatója. 

Lukoviczky György egyéni vállalkozó az év Békés Megyei Kézműves Vállalkozója díjat vehette át. A központifűtés-, gázvezeték- és -készülék-, vízvezeték­szerelőmester 1969 és 1972 között tanult Békéscsabán, a későbbi években tett mestervizsgákat. 1979 óta kisiparos, illetve egyéni vállalkozó. 2010 óta a Békéscsabai Ipartestület elnöke, 2015-től az Ipartestületek Országos Szövetségének tagja, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tagja, 2020-tól a kamara elnökségi tagja. 
Több elismeréssel büszkélkedhet. Az évek során mintegy 15 tanulót nevelt, tanított, közülük többen a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elismert tagjai. Jelenleg is aktívan dolgozik két alkalmazottal. Megbízást kapott a mestervizsga-bizottság elnöki teendőinek ellátására is. 45 éve házasságban él, két felnőtt lány édesapja, három unoka nagyapja. 
Az év Békés megyei kereskedőjének, szolgáltatójának Jámbor Rudolf egyéni vállalkozót választották. Orosháza egyik legnépszerűbb keres­kedője, sokan csak Rőfös Rudiként ismerik. Élete egyik legmeghatározóbb éve 1965 volt, amikor pályát kellett választania­: a textil mellett döntött, és ízig-vérig „rőfös” vált belőle. 
Az első saját üzletét 1987-ben nyitotta meg. Az ország tíz különböző pontján van vagy volt üzlete, amelynek többsége ma is működik. Jámbor Rudolf elve a több lábon állás. Hisz benne, hogy a jó szakemberképzéshez jó alapképzés kell, ami figyelembe veszi a felgyorsult világ korszerű követelményeit. Ezen kívül nem árt az sem, ha a munka egyben hobbi is. 
 

Sokféle szolgáltatást nyújtanak a vállalkozóknak
A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Orosz Tivadar elmondta, hogy a küldöttgyűlésen módosították a szervezet alapszabályát, illetve szóba került az előző és a mostani év. 
A koronavírus-járvány 2020 óta tartó folyamata megnehezítette és megnehezíti a vállalkozások működését, illetve ebbe a körbe beléptek a háború következményei is. Jelentősen emelkedtek az energiaárak, komoly az inflációs nyomás. Közben nagymértékű bérfejlesztés valósult meg, ami a szintén kihívást jelent bizonyos vállalkozásoknak. Hangsúlyozta, intenzív párbeszédet folytat a kamara a kormánnyal, hogy milyen eszközökkel segítsék a vállalkozásokat, hogy azok átvészelhessék a kritikus helyzeteket, és továbbra is eredményesen működhessenek. A kamara törekszik arra, hogy minél több szolgáltatást nyújtson, emellett feladatot jelent számára a szakképzés is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában