Főzőprogram

2023.05.21. 17:37

Megelevenedett a különleges sváb konyha Mezőberényben - galériával

Sváb konyha néven kóstolóval egybekötött Sauerprie főzőprogramot rendeztek vasárnap délelőtt a Mezőberényi Német Közösségi Házban, illetve annak udvarán.

P. G.

Sváb konyha főzőverseny

Fotó: Bencsik Ádám

Frei Zita, a Mezőberényi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, a program része volt a Mezőberény újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából életre hívott városi rendezvénysorozatnak.

– Természetesen mi is örömmel csatlakoztunk a kezdeményezéshez. Tavaly már kedvező visszajelzések mellett szerveztük meg a Sváb konyha című gasztronómiai eseményt, így mindenképpen úgy gondoltuk, hogy ezt tovább visszük – emelte ki. – A rendezvényt ugyanakkor háromnapos programsorozattá alakítottuk. Herczeg László családkutatással foglalkozó tagunk pénteken „A soknemzetiségű település kialakulása, a németek érkezése. A német családok útja és Berényben történő letelepedésének 300. évfordulója” címmel tartott előadást óriási érdeklődés mellett.

A németek hétvégéje második napján, szombaton játszóudvarral és kézműveskedéssel várták elsősorban a gyerekeket, a családokat, a vasárnap pedig, ahogy említettük, a sváb konyháról szólt. Idén a sauerprie, egy savanyúmártásos étel állt a középpontban, aminek érdekessége az volt, hogy ugyanazt az ételt mennyiféleképpen lehet elkészíteni. Emellett egyéb sváb finomságok is kerültek az asztalokra.

Barna Ádám elmondta, nagy örömmel fogadta a meghívást a Sváb konyha elnevezésű rendezvényre. Fotó: Bencsik Ádám

Az eseményen jelen volt, kóstolt és sokat beszélgetett a csapatokkal Barna Ádám, mezőberényi kötődésű Michelin-csillagos séf és Prohászka Béla olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke. 

Prohászka Béla kérdésünkre kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy a nemzetiségek különböző rendezvények, fesztiválok keretében bemutatják féltve őrzött kincseiket, azaz receptjeiket, különleges alapanyagaikat, konyha-technológiájukat. Érdekességként említette, hogy több helyen ugyanazt az ételt készítették, mégis voltak különbségek, például a sűrítésben. Az említett sauerprie-t volt, aki reggelinek készítette; van, aki nyári időszakban is megfőzi, és akad, aki disznótorokban készíti. 

– Nagyon lényeges, hogy a programra kihozták a legkisebbeket is, akik szintén megkóstolhatták a kiváló ételeket. A gyerekek így találkozhattak talán kevésbé ismert, de hagyományos fogásokkal – fogalmazott Prohászka Béla.

Barna Ádám elmondta, nagy örömmel fogadta a meghívást a Sváb konyha elnevezésű rendezvényre, különösen, mert mindkét nagyszülői ágon sváb származásúak, így maga az étel is jó emlékeket ébresztett benne.

– Talán huszonéves koromban ettem utoljára sauerprie-t, ezt a jellegzetes, belsőségekből álló, általában disznótorkor készült ételt, ami felidézte a fiatal- és gyermekéveimet – mondta el. Barna Ádám az eseményen interjút is adott hírportálunknak, amit később hallgathatnak, olvashatnak majd a Beol.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában