Belvárosi

2023.05.27. 17:40

Mécsest gyújtanak Suhajda Szilárdért volt csabai iskolájánál

„Találkozzunk egykori iskolája, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium bejárata előtt vasárnap 20 órakor és gyújtsunk egy-egy mécsest rá emlékezve” – kérik a szervezők. Suhajda Szilárd stábja szombaton délután jelentette be, hogy nem találták meg a hegymászót a Mount Everesten.

Beol.hu

Februárban tartott előadást egykori iskolájában.

Fotó: Bencsik Ádám

Mint megírtuk, órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. 

A gyertyagyújtás szervezői a békéscsabai származású hegymászó egyik korábbi nyilatkozatát is idézték az iskola közösségi oldalára kikerült felhívásban:

„A hegymászás számomra az önmegvalósítás csodálatos lehetősége. Egy élhetetlen világba lépsz be, ahol éppúgy lelsz békére és mennyei szépségre, mint pokoli sötét erőkre és sziklakemény, fagytól zord, üres sötétségre. Egyszerre vesz körül a Minden és a Semmi. A teljesség és az üresség. És mindazon csoda által, ami a szemed elé tárul, minden nehéz lélegzet, minden újabb lépés közelebb visz saját magad teljesebb megismeréséhez. Nem csak az ismeretlen és a világ felfedezését jelenti odafent lenni: önmagad megismerését is. Az ember elveszik és magára talál: a test és lélek új állapotait ismered meg. Újjáértelmeződik múlt, jelen és jövő. Újjászületsz.”

Vasárnap még felszáll egy helikopter

Mint a Mandiner írja, már nem látnak arra esélyt, hogy Suhajda élve előkerül, de vasárnap még elindítanak egy helikopter csapatot a hegymászó testének megkeresésére. 

„Megnézik majd a kettes tábor fölött az Everestnek a délnyugati falát, ami jó két kilométer magas, talán több is, és próbálunk a nyomára akadni. Abból indulunk ki, hogy lezuhanhatott fentről, arról a hegyről, ahol utoljára látták. Gondoljuk, hogy ezért nem akadtak most a nyomára” – idézik  Pintér Lászlót, a Kyocera Everest Expedíció 2023 szóvivőjét. Arra a kérdésre, hogy hogy viseli a család a helyzetet egyszerűen annyit válaszolt: „Fogalmazzunk úgy, hogy pontosan úgy viseli a család, mint ahogy egy család viseli, ha elveszíti az egyik legfontosabb tagját.”

Suhajda Szilárd március elején Podcastunkban is beszélt arról, mit jelent neki a hegymászás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában