Közös kincseinkért

2023.05.25. 16:41

Közművelődési dolgozóknak rendeztek szakmai napot Békéscsabán

„Közös Kincseinkért” címmel tartott közművelődési szakmai napot a Nemzeti Művelődési Intézet, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete csütörtökön Békéscsabán. A rendezvény célja az volt, hogy a közművelődésben dolgozók egy közös párbeszéd folytán megoldásokat keressenek a meglévő problémákra, illetve új közös célokat határozzanak meg.

Gyemendi Réka [email protected]

Csibor Márton: 2023 nem véletlenül lett az együttműködés éve Fotó: Für Henrik

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója köszöntőjében elmondta, a „Közös Kincseinkért” Békés Vármegyei Közművelődési Szakmai Napot már legalább tíz éve szervezik meg. 

– Mindig igyekeztünk ezt a szakmai fórumot életben tartani, mert úgy gondoljuk, hogy ez a párbeszéd, amit ilyenkor tudunk folytatni rettenetesen fontos – fogalmazott az igazgató. 

Közművelődési szakembereket, civileket vártak a rendezvényre. Fotó: Für Henrik

Hozzátette, a legfontosabb az lenne, ha ez a párbeszéd minél többoldalúbb, minél élőbb lehetne és gyakrabban tudnák így, közösen boncolgatni azokat a problémákat, amelyekkel szemben állnak. Szente Béla felhívta a figyelmet arra, hogy a Covid járvány és az energiaválság negatív hatásai az ő munkájukat is nagyban befolyásolják.

A konferencián az NMI és a Csabagyöngye Kulturális Központ együttműködésének köszönhetően létrejött szakkörsorozat is bemutatkozott, hiszen több alkotás is látható volt a Jaminai- és a Mezőmegyeri közösségi házak részéről, illetve a Lencsési Álatlános Iskolában működő csoport munkáiból. 

Ezek olyan kezdeményezések, amik megragadnak és beépülnek az életünkbe. Ezeknek a kezdeményezéseknek a megőrzését rajtunk kívül nem vállalja senki. Tehát nagy a felelősség rajtunk, hogy ezeknek a technikáknak, hagyományoknak, ennek a tudásnak az őrzését igenis vállalnunk kell ismertette Szente Béla.

Csibor Márton, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Vármegyei Igazgatóságának vármegyei igazgatója elmondta, az NMI-nél minden év elején egyfajta címet adnak a kezdődő évnek, az idei pedig az együttműködés éve. 

Ezek a címek azért fontosak nekünk, mert az adott évben ennek szellemében, erre kimondottan koncentrálva próbáljuk végezni a munkánkat. Úgy gondolom, hogy 2023 nem véletlenül lett az együttműködés éve. A magunk mögött hagyott nehéz időben és az előttünk álló kihívások árnyékában kiemelten fontos, hogy tudjunk egymásra támaszkodni, illetve a közös célok érdekében közösen tudjunk munkálkodni fogalmazott, hozzátéve, hogy a közművelődésben dolgozók kiváltképp tudják, hogy egyedül nem megy. Éppen ezért az NMI és azon belül a Békés Vármegyei Igazgatóság is olyan projekteket folytat, olyan kezdeményezéseket indít, melyek a közművelődési szakmában résztvevő kollégák szakmai együttműködését, hálózatosodását segítik elő. 

A rendezvényen a meglévők mellé új közös célokat jelöltek ki a résztvevő egyesületek. A szakmai napon előadást tartott Pető Lilla, a Nemzeti Művelődési Intézet hálózati központvezetője Közösségépítő jó gyakorlatok a Nemzeti Művelődési Intézet gondozásában címmel, majd Opauszki Zoltán, a Csabagyöngye Kulturális Központ turisztikai igazgatóhelyettese, Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka Békéscsaba Munkácsy városa címmel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában