Gyomaendrőd

2023.05.17. 06:35

Kívül-belül megújul a Százszorszép óvoda - galériával

Megújulnak a kiszolgáló helyiségek, illetve napelem rendszert kap a gyomaendrődi Százszorszép Óvoda egy most zajló 140 millió forintos, TOP Plusz-os projekt keretében. A beruházás másik legnagyobb eleme az óvodaudvar fejlesztése, ahová új játékok és gumiburkolat, valamint egy KRESZ-pálya is kerül.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Kovács Péterné, Toldi Balázs és Dankó Béla

Fotó: Jenei Péter

A Százszorszép Óvoda fejlesztése című TOP Plusz projekt sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényét tartották meg kedden, Gyomaendrődön. Toldi Balázs polgármester az eseményen elmondta, a projekt a Kossuth Lajos úton található óvodájukat érinti, és mintegy 140 milliós forinto fejlesztésről van szó. A célja pedig az, hogy az intézmény belső terei megújuljanak, közöttük azok a kiszolgáló helyiségek, melyeket igénybe vesznek a gyerekek és a dolgozók. A projekt legnagyobb része azonban az óvoda udvarának fejújítása, és új játékokkal való ellátása, emellett egy KRESZ-pálya kialakítása. Az udvaron a fentiek mellett gumiburkolatot fektetnek le.

Toldi Balázstól megtudtuk, ennek a pályázatnak is fontos része az energetikai korszerűsítés, amelynek keretében az óvodaépületre napelem rendszer kerül. Hangsúlyozta, az önkormányzat mindig kiemelt szerepet szánt az oktatási-nevelési intézményeinek, illetve azok fejlesztésének és korszerűsítésének. Örömmel tölti el, hogy TOP-os nyertes pályázatoknak köszönhetően sikerült már felújítaniuk többek között az endrődi városrészen található óvodát, a Kiss Bálint Általános Iskolát, és egy új bölcsődét is építettek nemrég, ami ráadásul egy hiánypótló beruházás volt Gyomaendrődön. Végül elmondta, a jelen beruházás két részletben valósul meg, amelynek első felében már elindultak a munkálatok, a második részlet esetén pedig a közbeszerzési eljárás van folyamatban.

Dankó Béla országgyűlési képviselő kifejtette, egy rendkívül hálás és fontos esemény a Százszorszép Óvoda fejlesztése, hiszen a legjobb dolog az, amikor a gyermekek számára tudnak megvalósítani valamit. Hozzátette, öröm számára, hogy Gyomaendrődön ez már a sokadik oktatási-nevelési intézmény fejlesztésére irányuló beruházás. Bízik abban, hogy ez a sorozat tovább folytatódik, és a jövőbeni beruházásokkal még élhetőbbé válik a település. Dankó Bélától megtudtuk, egy vidékfejlesztéssel kapcsolatos kutatás során kiderült, hogy a települések népességmegtartó ereje elsősorban a családokra irányuló szolgáltatáoktól, így például az elegendő bölcsődei, illetve óvodai férőhelytől, valamint a korszerű oktatás-neveléstől függ. Ezért is rendkívül fontos az, hogy Gyomaendrőd vezetése nagy hangsújt fektet az ilyen típusú fejlesztésekre.

Végül Dankó Béla elárulta, Gyomaendrőd nem csupán az intézmények terén, hanem további területeken – így például az útfelújítások terén – is sokat fejleszt, illetve pályázik, amelynek köszönhetően 2017 óta immár több mint 5 milliárd forintnyi forrás érkezett a településre a beruházások megvalósítására, csak a TOP programon belül. Az egyéb pályázatokon (EFOP, KEHOP) ugyanezen időszakban összesen további 5,5 milliárd forintot nyert el a város.

Közel száz százalékos az intézmények kihasználtsága

Toldi Balázs és Dankó Béla beszéde után Kovács Péterné intézményvezető mutatta be az óvodát, illetve részletezte annak fejlesztését és energetikai korszerűsítését. Mint kiderült, összesen négy feladatellátási helyen működik az intézmény, amik mellett egy bölcsőde is hozzájuk tartozik. Büszkék arra, hogy hosszú évek óta közel száz százalékos kihasználtsággal dolgoznak, illetve arra is, hogy mindenhol szakalkalmazottak (óvodapedagógusok) dolgoznak. Hálásak a fenntartójuknak, az önkormányzatnak a folyamatos fejlesztésekért, amire már csak a Margaréta Óvoda vár, amely esetében bíznak a mihamarabbi pályázati lehetőségben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában