LokoMatika

2023.05.31. 16:45

Kisvonatra szálltak egy matekverseny erejéig

„LokoMatika” elnevezéssel rendeztek matematika csapatversenyt szerdán délután a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron.

P. G.

Fotó: Bencsik Ádám

Gerlecz Pál, a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusa szerkesztőségünknek elmondta, intézményük, mint az Oktatási Hivatal Matematikai Tudásközpontja évek óta szervez meghívásos matematikai versenyeket felső tagozatosok számára, ebben az évben ötödikeseket hívtak meg. 

– Minden esztendőben van valami különlegessége a versenynek – tette hozzá. – Volt az 1848-/49-es Forradalom és Szabadságharc kapcsán életre hívott akadályverseny, máskor szabadulószobát rendeztek be, míg tavaly a Quiznight kocsmakvíz alapján állítottak össze feladatokat. Idén pedig LokoMatika néven futott a vetélkedő, ami stílszerűn a békéscsabai kisvonatban zajlott, és a feladatok is a vonatozáshoz, a vasúti élethez kapcsolódtak.

Mint kiemelte, hét csapat vett rész a programon, Téglásról, Nyírmártonházáról, Nagyszénásról, Orosházáról, Szarvasról és Mezőberényből érkeztek fiatalok, illetve a házigazda iskola is ott volt a megmérettetésen.

– A feladatmegoldás menete kicsit hasonlított a közelmúltban elhunyt Vágó István által vezetett Mindent vagy semmit vetélkedő sémájához – emelte ki. – A verseny természetesen díjazással, oklevéllel és tárgyjutalommal zárult.

Sós Imre, a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvart működtető Zerge Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, nagyon örül, hogy újabb kezdeményezésnek adhattak otthont.

– Mi magunk is rendezünk és hívunk életre kulturális eseményeket felnőttek és természetesen diákok számára is – fogalmazott. – Elég csak a március 14-én fiatalok számára szervezett Pí-napra gondolni, ami kifejezetten a tanuló korosztályt célozta meg.

Sós Imre külön kiemelte annak jelentőségét, hogy nem csak helyből, hanem távolabbról is érkeztek gyerekek a megmérettetésre. 

– Mindez azt mutatja, hogy a kisvonat, a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar egyfajta találkozási pont, és innen kiindulva a várost is még jobban megismerhetik az érdeklődők – fogalmazott.

Izgalmas feladatok várták a fiatalokat. Fotó: Bencsik Ádám


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában