Tudományos Konferencia

2023.05.18. 16:22

Kettős jubileumot ünnepel a gyulai felsőoktatás - galériával

Hatodik alkalommal rendezték meg a Gyulai Felsőoktatás Napi Tudományos Konferenciát a fürdővárosi polgármesteri hivatal dísztermében. A csütörtöki esemény középpontjában egy kettős jubileum, illetve a segítő hivatások álltak. Gyulán idén ünneplik a helyi felsőfokú ápoló képzés harmincadik, illetve a szociális munka képzés elindulásának huszadik évfordulóját.

P. G.

A jelenlévők számos érdekes előadást hallgathattak meg

Fotó: Lehoczky Péter

Dr. Janka Ferenc, a Gál Ferenc Egyetem rektorhelyettese elmondta, minden egyházi intézmény feladata az egység képviselete és szolgálata. 

– Itt él a közösségi szellem, ahol helye van a kiválóság fejlesztésének, egymás segítésének és az összetartozásnak – hangsúlyozta.

Prof. dr. Dux László rektor kiemelte, a GFE gyulai kara missziót tölt be a keresztény szellemiséget követő segítő hivatások szakember-utánpótlásának képzésében. – Fontos küldetés, hogy ezzel a kar a gyengék, a betegek, a fiatalok, az idősek testi, lelki problémáinak megoldásában szerepet vállal – emelte ki.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő a gyulai felsőoktatás történetét elevenítette fel, majd kiemelte, a Gál Ferenc Egyetem berkein belül a helyi felsőoktatást sikerült mind megerősíteni, mind megújítani.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hangsúlyozta, voltak hullámzó és viszontagságos időszakok is mind a vármegye, mind a város felsőoktatásában, de most mindkét téren egyértelmű erősödés jellemző.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója felidézte, hogy az intézmény az elmúlt harminc évben mintegy ezer felsőfokú képzettségű ápolót és a mögöttünk hagyott két évtizedben több mint 3300 szociális munkást adott a vármegyének, illetve a régiónak. Kiemelte, a Gál Ferenc Egyetem a köz javát szolgálja a tanulás, a tudás, az értékteremtés jegyében. 

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere hangsúlyozta, nemcsak a gyulai felsőfokú képzés elindításáért kellett hosszú küzdelmet folytatni, hanem annak megtartásáért is. Ennek kapcsán szólt a hely tudásbázis, a helyi szakemberek jelenlétének fontosságáról.

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója elmondta, egy megyének, illetve egy városnak fontos fokmérője, hogy van-e, illetve milyen minőségű felsőoktatása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában