Fotókiállítás

2023.05.05. 06:30

Kamerán keresztül mutatják be a migrációt Békéscsabán

Mozgásban: migráció a kamerán keresztül címmel, kerekasztal-beszélgetés keretében nyílt meg Migrációkutató Intézet által szervezett fotókiállítás szerdán délután a Mathias Corvinus Collegium békéscsabai képviseletén.

Papp Gábor, [email protected]

Fotó: Jenei Péter

Az eseményen Mittag Mónika képviselet-vezető köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, vendégeik egy nagyon fontos témával érkeztek Békéscsabára. Hozzátette, a megyeszékhelyi kiállítás egy nyolcalkalmas roadshow utolsó állomása, a tárlat bejárta már Magyarországot, négy dunántúli és négy, a Dunától keletre eső helyszínen mutatták be a képeket. Békéscsabán egy hónapig lesznek láthatóak a kiállítás fotói.

A kerekasztal-beszélgetésen Jászberényi Sándor újságíró, haditudósító, Gyurkovics Tamás fotográfus és az est moderátora, Veres Kristóf György, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója vett részt.

Veres Kristóf György elmondta, a kiállításon színes és fekete-fehér képek, összesen négy anyag látható, amiből kettőt Jászberényi Sándor, kettőt pedig Gyurkovics Tamás készített. A fotók Egyiptomban, Ugandában, Budapesten, valamint a szerb-magyar határon születtek. 

Az elmúlt években terepkutatásaik során a Migrációkutató Intézet munkatársai a migráció számos típusával és arcával találkozhattak Európában és azon túl is. Ezen utak, találkozások során fotók ezrei készültek művészek lencséin keresztül, akik elkísérték az intézet munkatársait, és segítettek a folyamatok dokumentálásában. A tárlaton keresztül a látogatók számára is szeretnénk közelebb hozni és bemutatni a migráció szerteágazó és komplex világát.

A két alkotó Veres Kristóf György kérésére beszélt egymás képeiről is. Jászberényi Sándor elmondta, Tamás nagyon érzékenyen fotóz, van egy konzervatív világnézete, miközben nem felejti el, hogy embereket örökít meg, egyszerre szemlélteti, hogy a migráció egy társadalmilag veszélyes jelenség, aminek hosszú távon lehetnek hatásai Európára, illetve a kis apró közép-európai nemzetállamokra. Másrészt bemutatja, hogy emberekről, emberi lényekről van szó, akiknek segítségre van szükségük. 

 

Gyurkovics Tamás úgy fogalmazott, Jászberényi Sándornak zseniálisak a színei, nagyon érzékenyen nyúlt a témához, a szimetriában való ellentétek is szerepelnek a képeken, például az egyik fotón egy gépfegyveres ember háta és egy rémült asszony tekintete jelenik meg.

Az ugandai témaválasztással kapcsolatban Jászberényi Sándor kifejtette, a Migrációkutató Intézet egy valódi problémával foglalkozik, ami tényleg jelentős mértékben érintheti nem csak Magyarországot, de a közép-európai országokat is, így Ausztrián át Romániáig azokat az államokat, amelyekben kisebb a lakosság.

– Hazánkban ez a kérdés a kezdetekről erőteljes érzelmi töltést kap, ezért fontosnak tartom, hogy az intézet munkatársai tudósok, akik nem állást kívánnak foglalni, hanem szeretnének a lehető leghiggadtabban a migrációs kérdést megérteni – fogalmazott. – Éppen azért mentem el velük együttműködésben Ugandába, mert azt láttam, hogy a Migrációkutató Intézet próbálja higgadt, tudományos és tárgyilagos felütéssel kezelni a kérdést, ami nekünk, mint 9,5 milliós országnak, kardinálisan meghatározó problémánk lesz a következő húsz évben. A migrációnak vannak negatív oldalai, veszélyei és pozitív oldalai is. Ha minderről higgadtan tudunk vitát generálni, annak van értelme. Amikor elhívtak, hogy fotózzam az ugandai menekülttábort, szívesen tettem annak eleget.

Ennek kapcsán szó volt arról, hogy a menekültek nagy része nem a fejlett világban van, hiszen az emberek elsőként odamenekülnek, ahol nem lőnek.

Sok helyen elfogyhatnak a források

Mindig a belső migráció az első, ugyanakkor miután globalizált világban élünk, mára mindenki látja, hogy a világ melyik táján, hogyan élnek az emberek – fogalmazott Jászberényi Sándor. Mint elhangzott, a szárazföldi átjárók erre vezetnek. 

Hozzátette, a migrációt elsősorban a háború idézi elő, ugyanakkor nem lassult le a népességrobbanás Afrikában és a Közel-Keleten, miközben a források csökkentek. Rengeteg faktor vált ki migrációt, és most jöhet el az a megkerülhetetlenül bekövetkező jelenség, amikor bizonyos részein a Földnek, nem lesz annyi forrás, hogy eltartsa a lakosságot. Így az érintetteknek nem lesz más választásuk, hogy elinduljanak oda, ahol ezek megvannak. A Száhel-övezet például 2050-re lakhatatlanná fog válni. Azzal kapcsolatban, hogy a fotók keverve, nem elkülönítve láthatók Gyurkovics Tamás elmondta, mindketten alapvetően dokumentarista fotózást folytatnak, és kettőjük stílusa erősíti egymást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában