PSZ-fórum

2023.05.11. 09:13

Jelenlegi formájában nem tudják elfogadni a státusztörvényt

A bevezetni tervezett státusztörvény szolgáltatta a fő témát szerdán a Pedagógusok Szakszervezete által szervezett szerda kora esti fórumon, a vasutas művelődési házban.

L. B.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke tartott fórumot kedden Békéscsabán.

Fotó: Licska Balázs

Totyik Tamás alelnök elmondta, hogy a jelenlegi formában nem elfogadható a szakszervezet számára a státusztörvény. Szerinte ez nagyarányú jogfosztást jelentene a pedagógusok számára, illetve a szakszervezeti jogokat ugyancsak korlátozná. Úgy véli, hogy ha így vezetnék be, akkor sokan hagynák el a pályát, az pedig működési problémákat okozna, illetve a maradó szakemberek számára növelné az óraszámokat.

Beszélt arról is, hogy a kormány és a szakszervezet között van párbeszéd, ám, mint fogalmazott, ennek ellenére – úgy látja – érdemi egyeztetések nincsenek. Vannak olyan dolgok, amelyekben engedett a kormány. Az ígéretek szerint elérte például a szakszervezet, hogy a jogállásváltásnál a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt kell alkalmazni. Vannak azonban olyanok, amelyekben eddig nem egyeztek meg: például akár 90 kilométerre is átvezényelhetők lennének a szakemberek; egyelőre kérdésés a kiszámítható bértábla, illetve a tanítással lekötött munkaidő maradna heti 22-26 óra.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában