Edison Klub

2023.05.30. 13:43

Izgalmas fizikai kísérleteket is láttak az edisonos diákok

A Jövő múltja nevű informatikai kiállításra érkeztek Szegedre, a Szent-Györgyi Albert Agórára a tehetséges csorvási diákok, az Edison Klub tagjai. A Nemzeti Tehetség Program és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, A levegő lovagjai című nyertes pályázatuknak köszönhetően jutottak el a fiatalok az izgalmas, kísérletekben is bővelkedett programokra.

Cs. I.

A csorvási gyerekek nyitottak az újdonságok iránt.

Fotó: BMH

Az agórában megtekintették az informatikai kiállítást és izgalmas fizikai kísérleteket láttak a látványlaboratóriumban. Majd a Szegedi Nemzeti Színház színpadán Dés László – Geszti Péter – Békés Pál A dzsungel könyve című musicaljét is megnézték a Pannon Várszínház vendégjátékaként. Másnap az SZTE Mechatronikai és Automatizálási Intézet munkatársai, Bálint Ádám intézeti mérnök és Mészáros Attila tanársegéd mutatták be a robotika labort a csoportnak. 

– Érdekes volt látni, amint egy robot lerajzolja a mérnöki kar logóját. Majd egy gyári termelésre alkalmas rendszer programozásában vehettünk részt. Most láthattunk működés közben pneumatikus autót is. Lenyűgözte a diákjainkat is a szuszogó-csattogó jármű sebessége. Fantasztikus volt az élmény az intézet munkatársainak a lelkes bemutatója által – mesélte hazatérésük után Murvai József, az Edison Klub vezetője.

A magaslégköri ballont hamarosan láthatják a kíváncsi érdeklődők is. Fotó: BMH

– E programunkról tudni kell, hogy a csorvásiak elektronikus áramköröket forrasztanak, tesztelnek, pneumatikus autót terveznek, amelyhez az SZTE Mechatronikai és Automatizálási Intézetében szerzett tapasztalatokat is felhasználják. Gyakorolják a programozást, a 3D tervezést és nyomtatást – tette hozzá a klubvezető, megerősítve azt a törekvésüket, hogy ezek a kirándulások az élménypedagógia eszközeivel még több ismerethez juttatják az edisonos gyerekeket. 

A programok megvalósításához 2 millió forintot nyert a Gulyás Mihály Iskolai és Művészeti Alapítvány (a pályázatot Murvai József klubvezető és Kecskés Beáta tehetséggondozó szakkal is rendelkező tanárnő írták).

Június 11-én, vasárnap 8 óra 30 perckor ismét elindítanak egy magaslégköri ballont a csorvási focipályáról, amelyre ez úton is hívják az érdeklődőket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában