Gyulai Virágok Fesztiválja

2023.05.13. 15:46

Ismét benépesült Gyulán a virágok utcája - galériával

Hatvan kiállító és sok száz érdeklődő résztvételével megkezdődött a Gyulai Virágok Fesztiválja szombaton délelőtt a fürdőváros központjában, a Béke sugárúton, illetve a Göndöcs kertben. Az eseményen ezúttal is számos virág- és növénykülönlegességgel, valamint színpadi programokkal is várják a látogatókat.

Papp Gábor, [email protected]

Gyulai Virágok fesztiválja

Fotó: Für Henrik

A fesztiválnak helyet adó Béke sugárúton már szombaton délelőtt is hömpölygött a tömeg, több standhoz szinte lehetetlen volt odajutni, annyian vásároltak a különleges virágokból, illetve növényekből.

– Idén az ország valamennyi tájáról érkeztek kiállítók a Gyulai Virágok Fesztiváljára. A legmesszebbről Győrből jöttek, de sokan hozták el Budapest környékéről is virágaikat, növényeiket, termékeiket – nyilatkozta szerkesztőségünknek Szászné dr. Várkonyi Adrienn. Gyula főkertésze elmondta, egynyári virágból van a legtöbb, de évelőkkel, faiskolai termékekkel és speciális növényfajtákkal, például tavi rózsákkal, különböző pozsgásokkal és kaktuszokkal is találkozhatnak a vásárlók, a nézelődök. A palettáról nem hiányoznak mediterrán növények, a pálmák, a leanderek, a citrusfélék, de sivatagi, illetve hawai rózsából is választhatnak az érdeklődők. Két standon gazdaboltszerű kínálat is elérhető, növénytároló edények és virágföld is kapható, de fa kerti bútorok, növénytartó ládák, valamint kaspók kerámiák is megvehetők. A növényekre visszatérve, a török szegfűtől a kefevirágon keresztül chili paprikán át rengeteg termékből válogathatnak a kertészkedni vágyók. Májusi Virágálmok címmel virágkötészeti kiállítás is megtekinthető.

Repisky Dániel kulturális szervező a fesztivál programjaival kapcsolatban elmondta, mind szombaton, mind vasárnap játszóházzal várják a gyermekeket, illetve a családokat. A foglalkozásokon a rendezvény fő motívuma, a virág több elemben is megjelenik, az érdeklődők főként kézműves, illetve logikai játékokat próbálhatnak ki.

A színpadi programok szombaton délután fél háromkor kezdődtek. Bemutatót tartott a Gyulai Grácia Mazsorett Együttes. A palettát színesítette, színesíti Döge Csaba és Szilágyi Attila „A néma furulya” című gyermekműsora, koncertet ad a Körös Kvintett. Délután a művelődési központban virágkötészeti kiállítás is várja a látogatókat. Az esti program fél hétkor kezdődik a helyi Dirty Slippers fellépésével, majd a legendás Deák Bill Gyula ad koncertet.

Vasárnap délelőtt 10 órától körülbelül délután négy óráig helyi oktatási intézmények, óvodások, iskolások lépnek majd színpadra, ahogy a helyi művészeti iskola zenészei és táncosai is szórakoztatják majd a jelenlévőket.

A fesztiválhoz kapcsolódóan előzetesen Az én virágos kertem címmel rajzpályázatot hirdettek, amelyre minden helyi iskolából és majdnem minden helyi óvodából közel kétszáz alkotás érkezett. Tizenöt alkotást külön díjaztak, az ünnepélyes díjátadót vasárnap 14 órakor tartják.

A fesztivál vendégtelepülése ezúttal a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhely, amely külön standdal van jelen. Rák Gergely, az Aszú Bölcsője Egyesület elnöke szerkesztőségünknek elmondta, Tokaj-hegyaljai borvidék Sátoraljaújhelyen készülő kiváló borait, furmintot, hárslevelűt és sárgamuskotályt, illetve borlekvárokat hoztak magukkal Gyulára. Emellett bemutatják a helyi különleges sajtokat és kolbászokat is az érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában