Békés vármegye

2023.05.04. 06:27

Húsz százalékkal nőttek egy év alatt a fizetések

A havi bruttó átlagkereset 384 ezer, a nettó pedig 256 ezer forint volt tavaly Békés vármegyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók esetében.

L. B.

Forrás: Shutterstock

Közfoglalkoztatottak nélkül számolva ez havi bruttó 404 ezer, nettó 269 ezer forintot jelentett – derült ki a statisztikai hivatal nemrég közzétett adatsorából.

Az átlagkeresetek – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 20 százalékkal múlták felül a 2021-eseket, tehát folytatódott a kedvező, emelkedő tendencia. Bár a növekedés üteme meghaladta az országos átlagot – sőt a vármegyék és a főváros körében az egyik legmagasabb volt –, az alkalmazottak 25 százalékkal kevesebbet kerestek így is az országos átlagnál, amely bruttó 516 ezer, nettó 343 ezer forintot tett ki. 

Békés vármegyében az előző év végén 11 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. A számuk az országos átlagnál nagyobb mértékben, 5,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ezer emberre az országos átlagnál több, 34 álláskereső jutott, a vármegyén belül arányuk a szarvasi járásban volt a legkedvezőbb 18-cal, a sarkadi járásban pedig a legkedvezőtlenebb 55-tel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában