Közgyűlés

2023.05.18. 13:46

Gyorshajtók, motorosok miatt kérték a rendőrség segítségét Békéscsabán

Továbbra is a legbiztonságosabb megyei jogú városok között szerepel Békéscsaba – ez is kiderült a városi közgyűlés csütörtökön tartott ülésén, amelyen a rendőrség beszámolt előző évi tevékenységéről. A grémium tagjai biciklisek, gyorshajtók, szabálytalanul parkoló autósok miatt kértek segítséget, ezekben egyébként történtek intézkedések.

Licska Balázs [email protected]

A Békéscsabai Rendőrkapitányság is beszámolt tavalyi tevékenységéről a városi közgyűlés ülésén

Fotó: Bencsik Ádám

Folytatódott a kedvező tendencia, 8,5 százalékkal mérséklődött a regisztrált bűncselekmények száma Békéscsabán – ismertette dr. Bede Sándor rendőr ezredes, a város rendőrkapitánya. Az eredmények a közös munkának tudhatók be, kiemelte az együttműködést az önkormányzattal, a közterület-felügyelettel, a polgárőrökkel. Kitért az online csalásokra, és hogy adnak megelőzési tanácsokat.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) kiemelte, sok oka van annak, hogy miért érdemes Békéscsabán élni, az egyik, hogy a közrend, a közbiztonság színvonala elsőrangú. Nem történt évek óta gyilkosság, rablás sem vagy alig fordult elő az elmúlt években. 

 

Opauszki Zoltán tanácsnok (Fidesz-KDNP) szerint is rendkívül biztonságos sok év óta a város, hangsúlyozta, a békéscsabaiak jogkövetők. 

 

A rendőrök sokat tesznek a tanyákon, külterületen élők biztonságáért is. Ezt megerősítette Szente Béla (Fidesz-KDNP), aki beszélt arról is: nőtt az elektromos rollerek száma, ezen a téren a közlekedési kultúra egyelőre gyerekcipőben jár.

Nagy Ferenc alpolgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta: az útfejlesztési program után jelentkezett az a probléma, hogy az autósok gyorsan mennek, ami miatt többen kérnek segítséget. Az önkormányzat forgalomlassító bordákat, 30-as sebességkorlátozó táblákat helyez ki, de szerinte a rendőri jelenlétet is érdemes fokozni. Szólt arról, hogy trafiboxokat tettek ki Jaminában és a Lencsési lakótelepen, hogy visszafoghassák a gyorshajtókat.

Horváth László (Fidesz-KDNP) szerint béke van a városban. Felhívta a figyelmet a kerékpáros átvezetésekre, hogy a biciklisek számára sok helyen kihelyeztek vagy STOP- vagy Elsőbbségadás kötelező jelzőtáblát, ezt viszont a kerékpárosok nem veszik figyelembe. Példaként hozta fel az Orosházi úti körforgalmat, a Lencsési lakótelepnél a gátat. Hanó Miklós alpolgármester (Fidesz-KDNP) pedig azt emelte ki, hogy a zebra nem kerékpárút.

 

Többen vetették fel, hogy vannak olyan autósok, akik olyan helyen parkolnak órákon át, ahol megállni is tilos, illetve, hogy zöldterületeken teszik le a kocsit.

 

 A gyorshajtók – például a Dobozi út vagy a Vandháti út esetében – miatt szintén kértek segítséget, és felvetették, hogy a motorosok ugyancsak száguldoznak, így a Körte soron, a Magyar utcában, a Gyulai úton.

Dancsó Tibor (DK) szerint nagy érték a kifogástalan közbiztonság, szerinte azonban vannak visszatérő problémák. Ő is a járdán kerékpározókat, a szabálytalanul parkolókat említette, és a drogdílerekkel kapcsolatban szólalt fel. Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) hozzátette: ha felvetett gondokat, a rendőrök gyorsan, szakszerűen intézkedtek, megoldást találtak.

Békéscsaba rendőrkapitánya, dr. Bede Sándor elmondta: a renitens kerékpárosokkal szemben tavaly és idén is több esetben szabtak ki helyszíni bírságot, tettek szabálysértési feljelentést, de volt, hogy csak figyelmeztették őket.

 

Igyekeznek rábírni a bicikliseket a szabályos közlekedésre.

 

A Dobozi úton 44 napon át mérték a sebességet, átlagosan napi két szabálytalan autóval találkoztak. Foglalkoznak a motorosokkal, a gyorshajtókkal. Nagyszabású akciók során szabtak ki helyszíni bírságot, tettek szabálysértési feljelentést, de volt, hogy azonnal a műszaki állomásra kísérték az autót. Jaminában és a Lencsésin alkalmazzák a kitett trafiboxokat, a tapasztalatok kedvezőek. Hatékonyan szűrik ki az ittas sofőröket. 

Úgy véli, az elektromos rollerek terén akad tennivaló, de nem okoztak akkora problémát, mint amennyire tartottak tőle. Új eszközök, közlekedési módok jelennek meg, ezzel szerinte együtt kell élni, toleranciával megelőzhetők a balesetek.

Csökkent a bűncselekmények száma

Míg 2021-ben 860, tavaly 787 bűncselekményt regisztráltak Békéscsabán, ami 8,5 százalékos csökkenést jelent. A közterületen elkövetett esetek száma szinte nem változott. A kiemelten kezeltek száma 466-ról 397-re esett vissza. Csökkent a testi sértések, a garázdaságok, a rongálások, a rablások, a kábítószerrel kapcsolatos esetek, a lopások száma is – ez 157-ről 125-re –, ám némileg nőtt a csalások, a kifosztások, a zsarolások száma. A rendőrkapitányság nyomozási eredményessége emelkedett, 79,6-ról 80,4 százalékra.

A rendőrkapitányság illetékességi területén csökkent a személysérüléses balesetek száma, 149-ről 138-ra, viszont három halálos baleset is történt, ezekben hárman vesztették életüket. Egyébként a tavalyi balesetekben összesen 125-en sérültek meg. Ittasan 11 esetben okoztak balesetet, ami 8 százalékos arányt jelent. A balesetek 60 százalékát autósok okozzák, 20 százalékát kerékpárosok, viszont az összes baleset harmadában érintett biciklis. A balesetek fő okai között van az elsőbbség meg nem adása, a kanyarodási hiba és a gyorshajtás.

KÉPALÁ

A Békéscsabai Rendőrkapitányság is beszámolt tavalyi tevékenységéről a városi közgyűlés ülésén. Fotó: Bencsik Ádám

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában