Békéscsaba

2023.05.17. 17:23

Félszáz programmal készülnek a nagyszabású gyermeknapra

Több mint félszáz ingyenes programot kínál május 28-án, vasárnap délután, 14 és 18 óra között a Munkácsy Negyedben négy intézmény, azaz a Békés Megyei Könyvtár, a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Napsugár bábszínház a nagyszabású városi gyermeknap keretén belül – ismertették a szerdán a kulturális központban tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs, [email protected]

Juhász Zoltán, Varga Tamás, Forczek Győző, Martyin Emília és Lenkefi Zoltán beszélt a programokról.

Fotó: Bencsik Ádám

A Békés Megyei Könyvtár 12 programelemmel számít a gyermekekre, a családokra, egyrészt a kulturális központ és a bibliotéka közötti sétányon, másrészt a könyvtár tereiben – mondta Juhász Zoltán igazgató.

Előbbi területen lesz többféle finn ügyességi játék, festőműhely, kutyabemutató és kutyasimogatás, valamint számos játékos feladat. Utóbbiban, az épületen belül agytorna-feladványokkal készüflnek, a Digilaborban robotos programok lesznek, virtuális táncteret alakítanak ki, a lovas kiállítás kapcsán is terveznek játékokat, de társasjátékozni ugyancsak lehet. Emellett a Munkácsy-udvarban sakkozásra, pingpongozásra szintén nyílik lehetőség. Hozzátette, pontgyűjtő füzetet osztanak a bejáratnál, minden állomásnál lehet pecsétet szerezni, és az, aki legalább négyet összegyűjt, ajándékban részesül.

A Csabagyöngye Kulturális Központ esetében a központi helyszín a stég és a környéke lesz, több műsor révén szórakozhat a közönség: fellép a Csabai Színistúdió, Évi tündér és Kőhalmi Ferenc bűvész. A hagyományoknak megfelelően most is leparkolnak a területen tűzoltó- és rendőrautók, illetve gyalogos KRESZ-parkot alakítanak ki. Forczek Győző igazgatóhelyettes kiemelte, hogy nem marad el az arcfestés és a csillámtetoválás, a lufihajtogatás, több ugrálóvárat állítanak fel. Az önkormányzat jóvoltából 500 Csaba szeletet osztanak ki az Agóra teremben. Közben a Munkácsy Emlékházban 19. századi hangulatú gyermeknapi programokat kínálnak.

A Munkácsy Mihály Múzeumban az állandó és az időszaki kiállítások egyaránt ingyenesen látogathatók, kivéve a váci múmiákkal kapcsolatos, Rejtélyek, sorsok, múmiák című tárlatot. Itt belépőjegyet szednek, aminek az az oka, hogy kiemelt kiállításról van szó, illetve a tárlatot gyermekek csak felnőtt felügyelettel nézhetik meg.

Martyin Emília igazgatóhelyettes sorolta, miszerint lesz műtárgykereső játék, nosztalgia messenger – azaz vágott hegyű tollal, folyóírással üzenetet hagyhatnak az utókornak a fiatalok –, állatfigurás hűtőmágneseket készíthetnek, a fotósarokban korhű öltözékben, esetleg fegyverekkel lehet fényképezkedni, illetve a mindig népszerű, festőfejedelemmel kapcsolatos kirakóval is játszhatnak. Az 1848/49-es kiállítás kapcsán huszárfigurát lehet készíteni, öltöztetni, a Munkácsy fürdőzik című tárlat esetében pedig kagylófestéssel és kagylóékszerek készítésével számítanak a gyermekekre. A parkolóban, szabadtéren régészeti homokozót állítanak fel, de lesznek ügyességi játékok is, mint céllövölde, pecázás. 

Lenkefi Zoltán, a Napsugár bábszínház igazgatója elmondta: nemcsak vasárnap, hanem szombaton és hétfőn ugyancsak számos programmal készülnek, mivel ekkor zajlanak a 10. Színházi Olimpia helyi eseményei is. Szombaton 10 órakor menet indul a Korzó térről az Urszinyi-Beliczey-kúriához, az intézmény vadonatúj otthonához. A három nap során igazi világsztárok érkeznek Békéscsabára. A benti előadások regisztrációhoz kötöttek, a kintiek viszont bárki számára megtekinthetők. Összesen tizenhármat tartanak, ami felér egy nemzetközi bábfesztivállal. Mindhárom nap napsugaras játszóházakat tartanak, kuriózum, hogy hétfőn egy spanyol mechanikus játszótér települ a bábszínházhoz, valamint kulisszajárások lesznek az épületben.

Izgalmas hétvégének ígérkezik

Több mint ötven programmal készülnek az intézmények – emelte ki Varga Tamás alpolgármester, aki szerint a városi gyermeknap is bizonyíték arra, hogy a Munkácsy Negyed egy sokszínű élményhelyszín Békéscsaba szívében. A pünkösdi hétvége nemcsak a gyermeknap miatt ígérkezik izgalmasnak, hiszen ekkor zajlanak majd a Háromváros Kerékpáros Fesztivál, valamint a 10. Színházi Olimpia helyi eseményei is. Hozzátette, a részletes programok megtalálhatók a Munkácsy Negyed, a város és az intézmények honlapjain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában