Magyar Falu Program

2023.05.12. 06:50

Felavatták a Toldi Közösségi Teret Mezőgyánban – galériával

Kívül és belül egyaránt megújult a Magyar Falu Program keretében Mezőgyánban a helyiek által csak moziként és művelődési házként ismert épület, amely immár a Toldi Közösségi Tér nevet viseli. A fejlesztést csütörtökön adták át ünnepélyes keretek között.

L. B.

Az általános iskolások vágták át a nemzeti színű szalagot, azt Gyopáros Alpár, dr. Kovács József, Dani Attila és Kovács László tartotta nekik

Fotó: Lehoczky Péter

Dani Attila polgármester kiemelte, igyekeznek minden pályázati lehetőséget megragadni, hogy fejlesszék a települést, javítsák a mezőgyániak életminőségét.  Sorolta, hogy az elmúlt időszakban körbekerítették a mezőgyáni temetőt – a nagygyantéit is körbekerítik –; hét elemmel bővítették a játszóteret; rakodógépet vásároltak, amely segíti a közterületek karbantartását, a szállítást, az anyagmozgatást; megújították az általános iskolát és a tornatermet; illetve hamarosan a sportpályánál is várható fejlesztés. 

Összességében a Magyar Falu Program keretében több mint 80 millió forint érkezett Mezőgyánba az elmúlt időszakban, és ezeket a beruházásokat saját erőből nem tudták volna megvalósítani.

 

Hozzátette, hogy a közösségi teret 10 millió forintos támogatásból és 2 millió forintos saját erőből újították fel.

 

 Rendbe tették a homlokzatot és a vizesblokkokat, valamint cserélték a nyílászárókat és festettek is. A helyiek által csak moziként és művelődési házként ismert épület rengeteg rendezvénynek ad otthont, fórumoknak és előadásoknak, családi eseményeknek egyaránt. Fontosnak ítélik a közösségfejlesztést, ezért nevezték el Toldi Közösségi Térnek.

Azon dolgoznak folyamatosan, hogy élhetőbbek legyenek a kistelepülések – mondta dr. Kovács József országgyűlési képviselő, aki szerint a falvak számára rendkívül lényegesek a pályázati források ahhoz, hogy beruházásokat valósítsanak meg, mivel ezek az önkormányzat csekély iparűzési adóbevétellel és így saját forrással rendelkeznek.

 

Hangsúlyozta, hogy a Magyar Falu Program az egyik legsikeresebb vidékfejlesztési program, rengeteget tett és tesz az emberekért.

 

Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: a megyei jogú városok fejlesztését célzó Modern Városok Program fontos, hiszen ezek a városok olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amilyeneket a falvakban élők is igénybe vesznek. Ám tapasztalták azt is közben, hogy a falvak elnéptelenednek, a fiatalok elköltöznek. Ezért indították el a Magyar Falu Programot, amiben dr. Kovács József országgyűlési képviselőnek szintén kiemelkedő szerepe volt.

Leszögezte: fontos, hogy legyen egy kistelepülésen is munkahely, hogy legyenek minőségi oda vezető utak, ám ugyanígy lényeges a megfelelő óvoda, általános iskola, orvosi rendelő, illetve a szakemberek számára a szolgálati lakás. De leginkább az számít, hogy legyen helyben jó, összetartó közösség, amely programokat tart. Ezért támogatták az önkormányzati és az egyházi fenntartásban lévő közösségi terek megújítását, valamint rendezvények szervezését, országos szinten immár 70 milliárd forint értékben.

Az ünnepélyes átadáson Kovács László, a Mezőgyáni Református Missziói Egyházközség lelkésze áldotta meg a Toldi Közösségi Teret – kiemelve a közösségek szerepét –, valamint a Mezőgyáni Általános Iskola tanulói adtak műsort.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában