Aszfaltozás

2023.05.18. 15:55

Egymilliárdos útfejlesztést készítenek elő Békésen

Több mint egymilliárd forintból valósulhatnak meg a közeljövőben útaszfaltozási, illetve -felújítási munkálatok Békésen. A város történetének legnagyobb összegű ilyen jellegű beruházás-sorozatának részeként a tervek szerint ötvenöt utca fejlesztése készülhet el – mindezt a felújítások egyik leendő helyszínén, az Álmos utca és a Keserűsor utca kereszteződésében tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőivel közösen Kálmán Tibor polgármester.

Papp Gábor [email protected]

Mucsi András, Balog Zoltán, Kálmán Tibor, Deákné Domonkos Julianna és Polgár Zoltán a sajtótájékoztatón

Fotó: Bencsik Ádám

Az útfelújítások választási programunknak is fontos elemét képezték. Előzetesen felmértük az igényeket, és a lakossági visszajelzések alapján az utak, utcák állapotának javítását jelöltük meg az egyik legfontosabb kérdésként – fogalmazott a sajtótájékoztatón Kálmán Tibor. Békés polgármestere ennek kapcsán elmondta, a célra egy jelentős pályázatot nyújtottak be az úgynevezett TOP Plusz pályázat keretében.

– A kiíráson egymilliárd 61 millió forintot nyertünk el ilyen jellegű beruházásokra, aminek köszönhetően az elmúlt évtizedek legnagyobb összegű aszfaltozása valósulhat meg városunkban – tette hozzá Kálmán Tibor, aki kitért arra, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően a város több helyére már kikerültek azok a táblák, amelyek az adott városrészeken a leendő fejlesztések helyszíneit jelzik.

– Negyvenhét utcára már vagy rendelkezünk építési engedéllyel, vagy zajlik az engedélyeztetési eljárás. További nyolc utca tervei pedig jelenleg is készülnek – folytatta a gondolatot a polgármester. – Várhatóan a nyár folyamán lezajlik majd a közbeszerzés a beruházás-sorozatra, amelyet követően megszülethet a szerződés a kivitelezővel, ennek időpontja és az időjárás függvényében kezdődhetnek majd el a munkálatok ősszel vagy jövő tavasszal. Mint mondta, a közbeszerzési árajánlatoktól sok minden függ, de bizakodóak ebben a tekintetben.

– Ezzel még nem lesz vége az aszfaltozásoknak, hiszen egy másik pályázati program, a leromlott városi területek rehabilitációjának keretében további három utca aszfaltozására nyílik lehetőség a hatházi településrészen – emelte ki. – A beruházások nem érintik az egész várost, de egy nagy lépés lesz mindez a település életében. Mi pedig dolgozunk azért, hogy újabb források érkezzenek Békésre.

A polgármester kiemelte, tíz TOP Pluszos pályázatukat bírálták el kedvezően, amelyek közül talán az útfelújítások befolyásolják leginkább a város mindennapi életét.

A városban az elmúlt években is több útaszfaltozás- és fejlesztés valósult meg. 2021 őszén kilenc utca újult meg 120 millió forintból, illetve a Karacs Teréz utca, valamint a Széchenyi téri járdaburkolat rekonstrukciója is megvalósult 47 millió forintból.

2019 őszén szintén volt útaszfaltozás. Akkor összesen 5100 méter hosszan és mintegy 21 ezer négyzetméteren aszfaltoztak a városban, valamint a korábban aszfaltozott utak kátyúzása is megtörtént. A belterületi utak mellett kifejezetten az arra a célra kiírt pályázatok segítségével külterületi utak ugyancsak megújultak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában