Csabaszabadi

2023.05.13. 18:11

Egykori tanyai iskolák diákjai találkoztak

Az egykori tanyai iskolák diákjainak találkozóját rendezték szombaton Csabaszabadiban a helyi szlovák önkormányzat szervezésében.

P. G.

Csabaszabadi Szlovákok megemlékezése

Fotó: Für Henrik

Kesjár Mátyás, a Csabaszabadi Szlovák Önkormányzat elnöke szerkesztőségünknek elmondta, még évekkel ezelőtt vetődött fel annak ötlete, hogy az egykori tanyai iskolák diákjai számára találkozókat szervezzenek. 

– A tanyai iskolákat az 1970-es évek közepén szüntették meg – tette hozzá, majd kiemelte, Csabaszabadi közigazgatási területén egykoron négy ilyen intézmény is működött. A találkozóra ennek megfelelően bármelyik iskola egykori tanulóit örömmel várták.

Kesjár Mátyás kitért arra, hogy ebben az évben a korábbi Szalay-majori iskola külön figyelmet kapott.

– A szlovák önkormányzat célul tűzte ki, hogy minden iskoláról megjelentet egy kiadványt, amivel szeretnénk megörökíteni az intézmények történelmi múltját – folytatta a gondolatot. Szólt arról, hogy a megemlékezés-sorozatot még Novák Andrással indították el.

Fotó: Für Henrik

– Időközben úgy döntöttünk, hogy a diáktalálkozók keretében az iskolákat be fogjuk mutatni. Mostanra a Szalay-majori iskola történetét összegeztük egy kiadvány formájában – folytatta a gondolatot.

A reggeli-délelőtti órákban a Szalay keresztnél elhelyezték a megemlékezés virágait, majd az egykori Csabaszabadi iskolában a Tanyai Tanítók Emlékfalánál és a kisiskolák kopjafájánál emlékeztek. A találkozó a Beliczey téren, a játszótéren folytatódott, illetve ott is nyitották meg a programot. A rendezvény keretében főzésre is lehetőség nyílt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában