Royal Albert Hall

2023.05.15. 12:08

Dongónak a londoni Havasi show-ban a komlósiak is tapsoltak - videóval

Angliát is meghódították a magyar zenészek: a Havasi Symphonic Concert Show-t a legendás koncertteremben, a Royal Albert Hallban rendezték a napokban. Óriási volt az érdeklődés és a siker, amelynek részese volt a tótkomlósiak népzenésze, Szokolay-Dongó Balázs is.

Cs. I.

A Royal Albert Hallban is szórakoztatva népszerűsítették a magyar kultúrát a Havasi show zenészei. Fotó: Havasi Facebook oldal

A koncert után Havasi Balázs az Origo-interjúban többek között megköszönte minden zenésztársának azt, amit együtt egy csodaként éltek meg.

– Ha mégis egyetlen pillanatot kellene kiemelnem, akkor azt hiszem az az lenne, amikor belekezdtünk a Tavaszi szélbe... 2012-ben léptem fel először a Budapest Sportaréna színpadán, és már akkor is ez volt az utolsó szám, amit előadtunk. Azóta 25-ször töltöttük meg az Arénát, közel 500 nemzetközi koncertet adtunk, de ezt a szokásunkat megtartottuk. Amikor Londonban játszani kezdtük, szinte felrobbant a hely, a szemem sarkából láttam, hogy sokan felugranak a helyükről. Mára elértük, hogy nem csak a jelenlévő magyar közönség, de a nemzetközi koncertek közönsége is ugyanolyan lelkesedéssel fogadja ezt a feldolgozásunkat, és ezzel a produkció lassan beteljesíti a küldetését. Úgy tudjuk népszerűsíteni a magyar kultúrát az egész világon, hogy közben tömegeket szórakoztatunk. Ez volt az álmunk, ezt szerettük volna elérni – fogalmazott a zenész.

– Büszke vagyok arra, hogy olyan művészekkel állhatok egy színpadon, akik a maguk területén a világ legjobbjai. Szirtes Edina Mókus, Pál István Szalonna és Bandája, Szokolay Dongó Balázs a hangszereik zsenijei – tette hozzá.

A komlósi népzenész, Szokolay-Dongó Balázs érdeklődésünkre elmondta, ezen a kultikus helyen zenélni, ott megszólaltatni a népi hangszereit, nagyon nagy élmény volt. A közönség állva tapsolt, a hangulat fantasztikus volt, ő is több műsorszámban szerepelt. 

A zenésznek nem sok ideje maradt a koncert után, hajnalban már Budapest felé tartott, irodalmi zenés estre igyekezett a szintén tótkomlósi Závada Pál íróhoz. Megtudtuk, május 25-én pedig Szegeden mutatja be Fohász című kompozícióját.

A koncertről több felvételt tett ki közösségi oldalán Duszka Nikolett, a Londonban élő, dolgozó komlósi hölgy. Megkeresésünkre elmesélte, bárhol, bármikor elvarázsolódik, amikor Szirtes Edina Mókust és Dongót meghallja. Így történt ez azon a napon is...

– Nagyon hálás vagyok, hogy mindkettőjüket jó barátomnak tudhatom. Boldog vagyok, hogy ilyen színpadon is hallhattam őket, mint a Royal Albert Hall és pár évvel ezelőtt a Wembley Arena. Persze egyáltalán nem kisebb élmény az, amikor például Dongót a saját parasztházikójában hallgatom Komlóson, jó kis házi kolbász és szalonna falatozgatása közben – tette hozzá egy dolgos hétköznap végén Nikoletta, aki Londonban tanít klasszikus gitárt és Kodály módszerrel zeneoviban angolul; Ringató foglalkozásokat is tart magyarul. Szóval szintén zenész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában