Iparkamara

2023.05.14. 06:45

Csabai előadás: növelni kell a szemét újrahasznosításának arányát

A július 1-jétől induló egységes hulladékgazdálkodási és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről tartottak előadást a napokban Békéscsabán, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. Az új rendszerben cél a körforgásos gazdálkodás kialakítása és kevesebb hulladék termelése.

L. B.

A július 1-jétől induló rendszerről tartottak előadást a kamaránál a vármegye vállalkozásainak

Forrás: BMKIK

A kamaránál közölték: a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU Zrt.), mint koncessziós társaság végezheti a magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtését a következő 35 évben, és gondoskodik annak kezeléséről is. 

A MOHU többek között azt vállalta, hogy a következő tíz évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente minimum 100 ezer tonna települési szilárdhulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt. A társaság célja, hogy 2040-ig a hazai települési hulladék jelenlegi, 32 százalékos újrahasznosítási aránya elérje a 65-öt, a lerakókba kerülő szemét arányát pedig 10 százalékra csökkentse a jelenlegi 50-ről. 

A márciusban hatályba lépett, a gyártói felelősségi rendszer szabályairól szóló, úgynevezett EPR rendszerben a gyártó viseli a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék életciklusa során annak hulladékká válását követően. A rendelet hatályba lépésével jelentősen megváltoznak a cégek adatszolgáltatási, nyilvántartási és díjfizetési kötelezettségei. Többek között erről tartott előadást Csermely Ildikó, az Eu-Pro EHS Consulting Kft. ügyvezetője, környezetvédelmi szakértő, valamint Fehér Tamás a Fehér Rendszerház Kft. részéről. 

Az új koncessziós rendszer új gondolkodásmódot és kötelezettséget ró a hulladékgazdálkodó társaságokra és hulladéktermelőkre, éppen ezért bemutatták a Békés vármegyei vállalkozásoknak a hulladéktörvény fő változásait, a koncessziós rendszer felépítését és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. Ezen kívül szó esett a termékdíj-törvény változásairól, továbbá a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben várható nyilvántartási, adatszolgáltatási és díjfizetési kötelezettségekről is – részletezték a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közleményében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában