Szabályok

2023.05.25. 16:17

Biciklivel, rollerrel rótták a köröket Békéscsabán

Magukra vették a sárga láthatósági mellényt és a sisakot, majd biciklikkel, rollerekkel köröztek a Penza lakótelepi KRESZ-parkban a Penza lakótelepi és a szlovák óvoda gyermekei, akiknek a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) szervezett csütörtökön közlekedésbiztonsági programot. A fiatalok játékos módon ismerkedtek meg a táblákkal, a lámpákkal, azok jelentésével, és ajándékcsomagot is kaptak.

L. B.

Megtelt óvodásokkal a Penza lakótelepi KRESZ-park.

Fotó: Bencsik Ádám

Berta Tamás, a KTI közlekedésbiztonsági igazgatóhelyettese elmondta, hogy Békéscsaba kerékpáros nagyhatalom, ezért hozták el a városba ezt a programot. Azt tapasztalta, hogy nagy kedvvel pattantak biciklire, rollerekre az óvodások, és az a cél, hogy ők szabályosabb közlekedők legyenek, mint a mai felnőttek. Hangsúlyozta, a közlekedésbiztonság a gyermekeknél kezdődik.

Hozzátette, a szakmai feladatokat ellátó intézetnél tisztában vannak azzal, milyen hibák vezetnek a balesetekhez – sorolta a sebességtúllépést, a kanyarodási hibákat és az elsőbbség meg nem adását –, és fontos, hogy a gyermekek felkészültek legyenek, hogy ezeket ők majd ne kövessék el. Igaz, egyelőre most a többi közlekedőn és a szülőkön van a felelősség. 

A fiatalok játékos módon ismerkedtek meg a táblákkal, a lámpákkal, azok jelentésével, és ajándékcsomagot is kaptak. Fotó: Bencsik Ádám

Varga Tamás alpolgármester kiemelte, a gyermekek gyalogosan, kerékpárral immár részesei a közlekedésnek, vagy hamarosan azok lesznek. Ezért az óvodák a nevelési év során, a pedagógiai programokban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyermekek elsajátítsák az alapvető közlekedési ismereteket, szabályokat; tehát a közlekedésbiztonsági program egy komoly pluszt jelent.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy az óvodások most a szülőkkel, de később egyedül is közlekednek majd, ezért óriási az intézmények és a szülők felelőssége abban, hogy megtanítsák a kicsiket gyalogosan, esetleg biciklivel, rollerrel szabályosan menni. Ebben segít az az ajándékcsomag, amelyet a választókerületében minden nagycsoportos óvodás megkap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában