Nemzeti park

2023.05.19. 15:05

A méhek világába kalauzol a dévaványai kiállítás

A méhek világa címmel időszakos kiállítás nyílt Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában.

V. E.

A kiállítás számos érdekességgel szolgál.

Fotó: Csontos Alexandra/KMNP

Részletezték, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére 1994 óta április 30-án ünnepeljük Magyarországon a méhek napját. A dévaványai tárlat ebből az apropóból kívánja felhívni a figyelmet a méhek fontosságára. Színes képekkel illusztrált tablók mesélnek arról, miként változott a mézkinyerés technológiája az ősi méhészettől napjainkig. Megtudhatjuk továbbá, hogy mi a különbség a méh és a darázs között, hogyan fejlődnek ki és mivel táplálkoznak a méhek, s milyen betegségek fenyegethetik őket. Kiderül még az is, hogy miként készül a méz, milyen virágokat szeretnek a méhek és miért egészséges mézet fogyasztani.

A június 30-ig látogatható tárlat érdekességeket is tartogat, például hogy fél kiló méz elkészítéséhez mennyi méh, hány ezer lerepült kilométer és hány millió meglátogatott virág szükséges. A szöveges, képes információk mellett pedig a méhészettel kapcsolatos tárgyakat, eszközöket, ruhákat, valamint egy darazsak által készített fészket is láthatnak az érdeklődők a kiállításon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában